We denken dat ontdekkingen over de Melkweg heel modern zijn, maar de realiteit is dat de Egyptenaren al enkele mysteries van ons melkwegstelsel kenden, waardoor archeologen en astronomen de handen ineen hebben geslagen om dit te onderzoeken.
Een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Astronomical History and Heritage bevestigt dat men in het oude Egypte al afbeeldingen van de Melkweg maakte op de plafonds van graven en op sarcofagen.
Om deze af te beelden baseerden ze zich op de figuur van de godin Nut, die verbonden is met de sterren. Maar de nieuwigheid is gebracht door astronoom Or Graur, universitair hoofddocent astrofysica aan de Universiteit van Portsmouth, die beweert dat ze dit met kennis van zaken deden.
Het bewijs dat de Egyptenaren de Melkweg al tekenden
Archeologen wisten al lang dat de Egyptenaren graag de godin Nut afbeeldden in de begrafeniscultuur, omdat zij een belangrijke godheid was die verbonden was met de hemel en de sterren.
Meestal werd zij afgebeeld terwijl zij over de aarde gebogen stond en de wereld bedekte met haar sterrenhemel. Tot nu toe beschouwden archeologen dit als een loutere weergave van het hemelgewelf, maar de studie van Graur heeft hier een nieuwe wending aan gegeven.
Na analyse van 125 afbeeldingen van Nut in graven en doodskisten ontdekte hij een onverwacht visueel patroon: veel ervan bevatten specifieke elementen van de Melkweg en, meer bepaald, van de Grote Scheur.
Dit is een specifiek, zeer donker gebied dat gevormd wordt door interstellair stof dat met het blote oog zichtbaar is als een strook die de Melkweg lijkt te verdelen. Het is dus logisch dat men dit in het oude Egypte kon waarnemen.
Een van de duidelijkste bewijzen hiervoor is te vinden op de buitenkist van Nesitaudjatakhet, een priesteres uit die tijd. Op de sarcofaag ligt Nut neer, met haar lichaam bedekt door sterren en een zeer donkere golvende lijn die haar lichaam doorkruist.
Graur heeft deze lijn geïnterpreteerd als een oude weergave van de Grote Scheur. Voor de astronoom werd deze hypothese sterker toen hij zich realiseerde dat de lijn met een grote symmetrie ten opzichte van het lichaam van de godin was getekend.
Er zijn verschillende sarcofagen ontdekt die aantonen dat de Egyptenaren onze melkweg kenden
Het zou om een geïsoleerd geval kunnen gaan en om een willekeurig getekende lijn, maar Graur heeft soortgelijke rondingen aangetroffen in de afbeelding van de godin Nut op andere sarcofagen.
De astronoom identificeerde lijnen die ook deden denken aan de Grote Scheur in ten minste vier graven in de Vallei der Koningen, waaronder die van farao Ramses VI, die regeerde van 1143 v.Chr. tot 1136 v.Chr.
In het graf van de farao is Nut twee keer afgebeeld: tegenover elkaar en gescheiden door een gouden curve die begint bij het hoofd en over het hele lichaam loopt.
Volgens het onderzoek zou dit patroon ook kunnen lijken op de visuele structuur van de melkweg die te zien is wanneer de lucht helder is.
Waarom is de ontdekking van de Melkweg op de sarcofagen zo belangrijk?
Archeologen en egyptologen hadden al eerder gesproken over het mogelijke verband tussen Nut en de Melkweg, maar er was nog nooit een wetenschappelijke benadering van deze kwestie geweest.
Met het onderzoek van Graur is astrofysica nu ook een rol gaan spelen, omdat hij empirisch bewijs heeft geleverd op basis van echte astronomische patronen.
Dat wil zeggen dat Nut niet alleen een godheid was voor de Egyptenaren, maar ook hielp om hun astronomische kennis weer te geven.