Het sieraad, gemaakt van een koperlegering en zonder zichtbare inscriptie, is mogelijk per ongeluk van de vinger van zijn Romeinse eigenaar gevallen.
Er zijn niet veel leuke redenen om in een oude afwateringsgreppel in Lincolnshire te graven, maar dat is precies wat een archeoloog deed toen hij een achthoekige Romeinse ring vond, een vondst die veel waardevoller was dan al het andere dat daar tevoorschijn had kunnen komen.
“Dit specifieke type ring, met zijn kenmerkende acht zijden, is een zeldzame vondst in het Verenigd Koninkrijk, hoewel niet geheel ongekend”, verklaarde Wessex Archaeology in een persbericht. “Soms werden ze gemaakt van edele metalen, maar vaker, zoals in dit geval, waren ze van een koperlegering.”
Het team heeft de ring gedateerd tussen 200 en 410 na Christus, een periode waarin de Romeinen al goed gevestigd waren in Brittannië. De ring wordt door archeologen omschreven als “massief” en door veel internetgebruikers vergeleken met een bouwmoer. Men denkt dat hij per ongeluk van de vinger van de oorspronkelijke drager is gevallen.
“Hij ziet er robuust en solide uit, met een lichtbruine patina bezaaid met groene vlekjes”, voegden de experts eraan toe. “Soortgelijke exemplaren zijn geregistreerd door het Portable Antiquities Scheme in het Verenigd Koninkrijk.”
De ring, die ongeveer 1600 jaar oud is en ook wordt omschreven als “prachtig tastbaar”, heeft geen zichtbare inscripties en er is niets bekend over zijn geschiedenis. “Gezegend zijn onze onzorgvuldige voorouders”, schreven de archeologen. “Hun vergeetachtigheid is ons geluk.”
De vondsten uit de Romeinse tijd blijven zich in heel Europa opstapelen. Onlangs hebben archeologen aan de rand van Napels, Italië, een graf uit de Romeinse tijd gevonden dat waarschijnlijk toebehoorde aan een gladiator. De uitgestrekte begraafplaats, gelegen in de buurt van een forum en een amfitheater waar ooit gladiatorengevechten plaatsvonden, staat vol met overblijfselen die verband houden met deze vechters.
Aan de noordkust van Sicilië werden vorig jaar de overblijfselen ontdekt van een Romeinse thermen met een uitgebreide versiering. Het complex had nog steeds mozaïekvloeren, een binnenplaats met zuilengalerijen en structurele elementen die wijzen op een van de grootste thermencomplexen die op het eiland zijn gevonden.
Dichter bij Lincolnshire, eveneens vorig jaar, hebben archeologen twee tot dan toe onbekende Romeinse villa’s blootgelegd op het landgoed Attingham Park in Shropshire. Dit 18e-eeuwse landhuis (tegenwoordig open voor het publiek en omgeven door meer dan 80 hectare park) herbergt in zijn ondergrond de ruïnes van de Romeinse stad Wroxeter. Daar zijn een begraafplaats naast een weg, een boerderij en een netwerk van paden gevonden, waarmee de geschiedenis van dit bijna duizend hectare grote landgoed, dat wordt beheerd door de Britse National Trust, kan worden gereconstrueerd.
Hoe groot we het Romeinse Rijk vandaag de dag ook denken te kennen, we blijven ontdekkingen doen die zijn geschiedenis op verbazingwekkende wijze blijven uitbreiden.