Kanker: onderzoekers ontwikkelen een lichtstraal die het immuunsysteem activeert tegen de ziekte

Kanker

In Dallas hebben wetenschappers een experimentele behandeling ontwikkeld die gebruikmaakt van gemodificeerde eiwitten en infraroodlicht om kankercellen aan te vallen.

Omdat ze hopen ooit maagkanker in een vergevorderd stadium te kunnen behandelen, werken Amerikaanse bio-ingenieurs aan de ontwikkeling van een verbeterde vorm van lichtgeactiveerde immuuntherapie. Dat meldt het tijdschrift van de Universiteit van Texas in Dallas, waar een deel van het team van wetenschappers aan verbonden is.

Volgens dr. Girgis Obaid, adjunct-professor aan de Erik Jonsson School of Engineering and Computer Science van de Universiteit van Texas, bestaat deze aanpak uit het gebruik van in het laboratorium ontworpen moleculen en verrood licht of nabij-infrarood licht om het immuunsysteem voor te bereiden en te helpen bij het aanvallen van hardnekkige kankercellen. Deze in het laboratorium ontworpen moleculen (of ‘beta-organismen’) zouden zich dan uitsluitend op de tumoren richten en het gezonde weefsel intact laten om bijwerkingen te verminderen.

“Wanneer ze door licht worden geactiveerd, vangen onze gemodificeerde eiwitten zuurstof op en zetten deze om in reactieve moleculen die kankercellen kunnen doden en tegelijkertijd het immuunsysteem activeren”, legt Girgis Obaid uit. Deze aanpak is echter nog niet volledig getest op mensen.

In samenwerking met dr. Rolf Brekken ontving Girgis Obaid in augustus een onderzoeksbeurs van bijna 250.000 dollar (ongeveer 220.803 euro) van het Cancer Prevention & Research Institute of Texas om zijn werk aan de verbetering van de behandeling van peritoneale maagkanker voort te zetten.

Verschillende soorten tumoren behandelen

Brekken en Obaid hebben nieuwe kunstmatige eiwitten ontwikkeld die, eenmaal geïnjecteerd in de buik van een patiënt, zich binden aan kankercellen. Een kleine glasvezel past vervolgens nabij-infrarood licht toe om de kunstmatige eiwitten te activeren, de groei van de kankercellen te blokkeren en de immuuncellen aan te zetten tot vernietiging.

“We combineren de lichtgeactiveerde aanpak met de technologie van kunstmatige eiwitten en gebruiken beide methoden om de tumor te verwijderen”, legt Girgis Obaid uit. Volgens de onderzoekers zou deze aanpak mogelijk kunnen werken voor verschillende soorten tumoren.

De onderzoekers hopen dat hun behandeling de levensverwachting van patiënten met uitgezaaide maagkanker zal verbeteren. “Er is dringend behoefte aan behandelingen om mensen met gevorderde maagkanker te helpen langer te leven”, concludeert Girgis Obaid.