Er zijn veel soorten giftige mensen. Sommigen zijn dat voor bepaalde mensen, anderen daarentegen voor iedereen. Bovendien kunnen mensen die dicht bij je staan, zoals een familielid of een vriend, ook giftig zijn. Het is belangrijk om ze te herkennen en, voor zover mogelijk, afstand te nemen.
Naarmate we ouder worden, worden we selectiever in onze vriendschappen en kiezen we mensen die dezelfde interesses hebben als wij of die ons vertrouwen en veiligheid bieden. Zoals Silvia Congost, psycholoog en expert op het gebied van zelfvertrouwen, in haar boek Personas Tóxicas (Giftige mensen) aangeeft: “Vrienden kies je, net als je partner. Je hebt de vrijheid om te beslissen met wie je omgaat, wie je leert kennen en tegen wie je openhartig bent.“ Als je mensen vraagt wat vriendschap is, krijg je vaak antwoorden als: ”Het is de familie die je kiest, het zijn mensen van wie je liefde krijgt en die je kunt vertrouwen, mensen die naar je luisteren en er altijd voor je zijn.”
Dat is echter niet altijd het geval en soms worden onze vrienden giftig voor ons. Giftige relaties, zo meldt hij, “komen soms voor bij mensen die geen persoonlijkheidsstoornis hebben, maar die onze innerlijke rust en mentale kalmte verstoren en verstoren”.
De belangrijkste aanwijzing om te bepalen of we te maken hebben met een giftige vriendschap is hoe we ons voelen. Als “we ons slechter voelen dan voordat we met hen afsprak, omdat ze ons energie hebben ontnomen of omdat ze ons met een opmerking een slecht gevoel hebben gegeven, dan hebben we het over een giftig persoon in onze vriendenkring”, aldus de deskundige.
Kenmerken van de vuilnisbakvriend
Zoals Congost uitlegt, “zijn er veel van dit soort vrienden”. Ze worden gekenmerkt door het feit dat jij voor hen “een duidelijke functie in hun leven hebt, namelijk die van vuilnisbak”. Concreet, zo legt ze uit, “de vuilnisbak waarin ze alles kunnen uitkotsen wat ze nodig hebben als ze zich slecht voelen”. De sleutel is dat “ze willen dat je altijd beschikbaar en paraat bent voor hen, voor het geval ze iets willen vertellen en hun hart willen luchten.
Het zijn vrienden die, zoals hij het omschrijft, “je op elk moment van de dag bellen om je steeds weer hetzelfde te vertellen. Je luistert naar hen en geeft hen het beste advies, aanbevelingen en je mening. Ze zijn je dankbaar en vinden het fijn dat je er voor hen bent en dat je onbaatzuchtig als psycholoog optreedt. Ze luchten hun hart, geven uiting aan hun gevoelens en voelen zich daarna beter”.
In deze relatie voel je je goed omdat je er bent en je vriend helpt. Het probleem ontstaat echter wanneer “je je realiseert dat ze geen aandacht schenken aan wat je hebt gezegd”. Bovendien “luisteren ze niet naar je als jij het moeilijk hebt en laten ze merken dat het hen niets kan schelen wat er met je gebeurt, omdat ze alleen om zichzelf geven”.
Een ander kenmerk van deze mensen is dat ze snel beledigd zijn. “Als je ze op een dag om wat voor reden dan ook nee zegt of probeert uit te leggen wat er met je aan de hand is of hoe ze je laten voelen, zullen zij zich beledigd voelen en zullen ze waarschijnlijk koste wat kost slecht over je gaan praten”.
Wat te doen
Het advies van de psycholoog is dat de persoon die zich slecht voelt, zich hiervan bewust wordt en actie onderneemt. Enerzijds “moet hij werken aan zijn zelfvertrouwen en begrijpen waar de wonden vandaan komen, en anderzijds moet hij afstand nemen van die persoon, in ieder geval tijdelijk, omdat hij zich veel rustiger zal voelen vanaf het moment dat hij besluit een stap opzij te zetten”.