Nederlanders maken zich steeds meer zorgen over fraude, die zich op verontrustende wijze uitbreidt. Een specifieke vorm van bankfraude verdient daarbij uw volledige aandacht, vooral als het gaat om geldautomaten.
Bankfraude met rampzalige gevolgen
Een bijzonder discrete fraudetechniek alarmeert momenteel beveiligingsexperts in heel Europa. Deze zwendel richt zich namelijk op gebruikers die door onoplettendheid een gemakkelijke prooi worden.
Om hun zwendel uit te voeren, manipuleren de daders de geldautomaten op een bijna onmerkbare manier. Deze truc, die zich steeds verder verspreidt, is gebaseerd op een ingenieuze en minuscule wijziging van de sleuf waar de bankkaart wordt ingevoerd.
Een klein, bijna onzichtbaar apparaatje wordt in deze sleuf gestoken om te voorkomen dat de kaart na de transactie weer uit de automaat komt. Deze mechanische val is zo discreet dat hij met het blote oog vrijwel onmogelijk te zien is. Het resultaat: veel gebruikers denken dat hun kaart gewoon door de automaat is ingeslikt.
Dat is inderdaad een aannemelijk scenario, maar in werkelijkheid staan oplichters vlakbij de geldautomaat, klaar om de kaart op te halen. Het slachtoffer heeft geen idee dat er dieven aan het werk zijn.
En daar blijft het niet bij: dankzij kleine verborgen camera’s nemen ze ook de pincode op. Ze hebben dus een bijzonder geavanceerd systeem ontwikkeld.
Tips om niet in de val te lopen
Het slachtoffer van deze bankfraude beseft meestal niet dat hij onmiddellijk zijn kaart moet blokkeren. Vaak denken ze dat de kaart gewoon door de bank is geblokkeerd en dat ze deze snel weer terugkrijgen.
Helaas hebben de oplichters ondertussen de kaart en de pincode in hun bezit, waarmee ze geld kunnen opnemen en frauduleuze aankopen kunnen doen. Deze bankzwendel is inmiddels bekend bij experts en verspreidt zich in grote Europese steden.
Het kan soms enkele uren of zelfs dagen duren voordat het slachtoffer erachter komt, vaak bij het raadplegen van zijn bankafschrift.
Om deze valstrik te vermijden, zijn enkele eenvoudige tips op hun plaats. Neem voordat u uw kaart in de automaat steekt de tijd om de gleuf te controleren. Als u iets opmerkt dat niet goed past, een uitstekend onderdeel of een ongebruikelijke omlijsting, steek uw kaart dan niet in de automaat.
Als de gleuf onstabiel lijkt of tekenen van abnormale slijtage vertoont, kunt u beter meteen een andere geldautomaat zoeken. Deze eenvoudige reflexen kunnen u veel ellende besparen.