Groenten blijven veel langer vers in de koelkast: zo werkt de truc met keukenpapier

Groenten

Met deze truc wordt vocht in de koelkast tegengehouden dat voedsel kan bederven

Als het gaat om het bewaren van groenten thuis, is het gemakkelijk om bepaalde routines te volgen zonder ze in twijfel te trekken — dat was tenminste bij mij het geval. Zonder het te weten maakte ik een fout die de versheid van mijn groenten aantastte. Een paar weken geleden ben ik een tip gaan toepassen die ik kreeg en ik heb gemerkt dat het echt werkt: groenten blijven langer vers en in betere staat.

De truc is heel eenvoudig, maar verrassend effectief: gebruik keukenpapier. Ja, hetzelfde papier dat we gebruiken om gemorste vloeistoffen op te ruimen. Nu is het een onverwachte bondgenoot geworden om de houdbaarheid van voedsel in de koelkast te verlengen.

Papieren servetten

Had ik dit maar eerder ontdekt. De meeste groenten, vooral bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie en veldsla, bederven snel als ze in een vochtige omgeving worden bewaard. Het vocht dat zich ophoopt in zakjes of bakjes in de koelkast bevordert schimmelvorming en versnelt het bederf. Hier komt keukenpapier om de hoek kijken.

Door een vel keukenpapier in de zak of bak te leggen waarin ik de groenten bewaar, wordt de vochtigheid gereguleerd. Het papier absorbeert het overtollige vocht, waardoor de bladeren niet doorweekt raken en snel bederven.

Hoe ik het doe

Wat ik doe is dat ik, wanneer ik thuiskom van het boodschappen doen, de groenten was indien nodig en ze goed droog. Vervolgens wikkel ik, afhankelijk van het soort groente, de bladeren of groenten in keukenpapier (zonder ze te strak in te pakken). Als ik een tupperwarebakje gebruik, leg ik een of twee lagen keukenpapier op de bodem van het bakje of de herbruikbare zak.

Om de paar dagen controleer ik de staat van het papier. Als ik bijvoorbeeld sla ga gebruiken, kijk ik of het papier te vochtig is en vervang ik het in dat geval door nieuw papier. Zo simpel is het.

Na bijna twee weken waren de groene bladeren nog steeds in goede staat, met slechts een paar kleine donkere vlekjes die ik moest verwijderen. Ik heb dezelfde methode toegepast op komkommers, courgettes, selderij en wortelen, en het resultaat was even positief: door het vochtgehalte onder controle te houden, blijven de groenten veel langer vers.

Bosbessen en aardbeien waren trouwens de eerste proefkonijnen waarmee ik de effectiviteit van dit systeem heb getest. Ik legde een servet in de tupperwarebak of de verpakking.

Ik gebruik het ook in de groentelade

Hoewel deze truc vooral handig is voor bladgroenten, pas ik hem ook met succes toe op courgette, wortelen, komkommers en paprika’s. Ik heb zelfs een paar vellen keukenpapier in de groentelade gelegd, zodat alles droger blijft en bijna alles langer vers blijft.

Met iets eenvoudigs als keukenpapier heb ik het voedselverspilling in huis verminderd, geld bespaard en mezelf meer dan eens een teleurstelling bespaard bij het openen van de koelkast. Je hoeft niet te investeren in geavanceerde bewaarsystemen of dure tupperware: soms is de meest effectieve oplossing ook de eenvoudigste.