Specialisten leggen uit hoe vaak je je koelkast moet vervangen en wat de tekenen zijn dat hij niet meer naar behoren werkt, ook al doet hij nog steeds zijn werk.
De koelkast is een van de weinige huishoudelijke apparaten die 24 uur per dag, 7 dagen per week in werking is. In tegenstelling tot andere apparaten wordt hij meestal nooit uitgeschakeld, waardoor hij voortdurend slijt.
Desondanks denken veel mensen dat hij pas vervangen hoeft te worden als hij helemaal kapot is, zonder te beseffen dat zijn efficiëntie al jaren eerder kan afnemen, met gevolgen voor het stroomverbruik en de vershoudbaarheid van voedsel.
Volgens technische specialisten heeft een gemiddelde koelkast een levensduur van 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het gebruik, het onderhoud en de kwaliteit van het model.
Na die tijd is het waarschijnlijk dat hij, ook al werkt hij nog, meer energie verbruikt dan hij zou moeten, onregelmatig koelt of abnormale geluiden maakt.
Een ander probleem van een koelkast die langer dan een jaar in gebruik is, is dat oudere modellen vaak niet zijn aangepast aan de huidige normen voor energie-efficiëntie.
Dit betekent dat u mogelijk te veel betaalt voor uw elektriciteitsrekening zonder dat u het merkt, vooral als uw koelkast meer dan tien jaar oud is en niet is uitgerust met invertertechnologie of een efficiëntielabel.
Signalen die aangeven dat uw koelkast aan vervanging toe is
- Overmatige ijsvorming
- Deuren die niet goed sluiten
- Koelverlies op bepaalde planken
- Vaak de technische dienst moet bellen.
Voordelen van het tijdig vervangen van uw koelkast
- Energiebesparing en lagere elektriciteitsrekening.
- Betere conservering van voedsel.
- Minder risico op elektrische storingen of gaslekken.
- Nieuwe modellen met meer capaciteit, slimme functies en minder geluid.
- U voorkomt spoed aankopen wanneer het apparaat plotseling kapot gaat.