Als u op straat loopt en omhoog kijkt naar het raam van uw huis, bent u dan wel eens verbaasd over hoe vuil de jaloezieën zijn? De binnenkant schoonmaken is eenvoudig, maar de buitenkant is vrijwel onmogelijk… tot nu toe.
Er is een trucje dat niet alleen helpt om de jaloezieën er van buiten schoon uit te laten zien, maar ook andere voordelen heeft die belangrijker zijn dan u denkt. Het is onthuld op social media door opruim- en schoonmaakexpert Estela Moreno en u moet het zeker proberen.
Waarom is het belangrijk om de jaloezieën schoon te maken?
Hoewel je misschien denkt dat hygiëne en esthetiek de enige redenen zijn om de jaloezieën in huis (van binnen en van buiten) schoon te maken, is het zeker dat regelmatig schoonmaken ons belangrijke problemen kan besparen.
Zoals Estela Moreno uitlegt, raken jaloezieën “vaak vast door overtollig stof en vuil”. Door ze schoon te maken, blijft het mechanisme soepel werken, zowel bij elektrische als bij mechanische jaloezieën, omdat vuil de beweging niet kan belemmeren.
Bovendien verslechtert de ophoping van stof de kwaliteit van de lucht die uw huis binnenkomt, wat vooral zorgwekkend is als u of iemand in uw gezin allergisch is.
Bovendien kunnen vuil, stof en milieuverontreinigende stoffen slijtage, corrosie of permanente vlekken op de jaloezieën veroorzaken. Door ze schoon te houden, gaat u langer mee (en bespaart u dus ook geld).
Hoe reinigt u de jaloezie met de truc van het klepje?
Het reinigen van de buitenkant van jaloezieën hoeft geen contorsionistische oefening te zijn waarbij u uw arm naar buiten strekt terwijl u de jaloezie naar beneden houdt om zo hoog mogelijk te komen. Er is een heel eenvoudige manier om dit te doen, namelijk door het klepje of de lade te openen die de opgerolde jaloezie verbergt.
Dat klepje dat we soms niet durven openen, dient niet alleen om een kapotte jaloezie te repareren of het lint te vervangen: het helpt ook om de jaloezie goed schoon te maken zonder dat dit zwaar of ingewikkeld is. Zo doet schoonmaakexpert Estela Moreno het:
Sommige klepjes klikken vast en andere zijn vastgeschroefd, maar beide kunnen gemakkelijk worden geopend, hoewel u dit voorzichtig moet doen om ze niet te breken. Daarbinnen zit het rolgordijn en ziet u de lamellen die naar buiten kijken, precies diegene die u moet schoonmaken.
Hoe en waarmee reinigt u het rolgordijn
Zodra het klepje open is, kunt u aan de slag om het rolgordijn grondig te reinigen. Moreno raadt aan om hiervoor een in water opgelost allesreiniger te gebruiken, maar u kunt ook andere oplossingen kiezen, bijvoorbeeld:
- Reinigingsazijn, een natuurlijk product dat in huis voor alles kan worden gebruikt. U hoeft het alleen maar in een beetje water op te lossen.
- Afwasmiddel, zeer effectief bij veel vuil. Los een paar druppels op in een beetje water.
Laat het rolluik helemaal naar beneden, doop een doek in het product van uw keuze en wrijf langs het hele rolluik. “Je moet goed schrobben, want er zit meestal veel vuil”, zegt de expert.
Je moet het rolluik heel langzaam omhoog doen om telkens een klein deel van de lamellen schoon te maken, zodat uiteindelijk het hele rolluik en de kast volledig vrij zijn van stof en vuil.
Hoe vaak moet je rolluiken schoonmaken?
Er is geen exact aantal keren dat u de jaloezieën op deze manier moet schoonmaken, dit hangt af van de omgeving, maar het wordt meestal aanbevolen om dit minstens een paar keer per jaar te doen, vaker als er veel stof of vervuiling in de omgeving is of als er iemand met een allergie in huis is.
Nadat u de jaloezieën op deze manier hebt schoongemaakt, kunt u van de gelegenheid gebruikmaken om ook de mechanismen te smeren. “Zo blijven ze veel langer als nieuw”, verzekert Moreno. Nu hoeft u alleen nog maar het deksel voorzichtig te sluiten en klaar is Kees.