Vaarwel, ruwe handdoeken! Deze tip van grootmoeder is supereenvoudig en garandeert u zachte en absorberende handdoeken zoals in een hotel.
Wie droomt er niet van om thuis weer te genieten van zachte en donzige handdoeken zoals in een hotel? Het lijkt onmogelijk… Na een paar wasbeurten worden ze vaak ruw en absorberen ze veel minder goed. Toch is er een eenvoudige tip van grootmoeder om handdoeken ook na meerdere wasbeurten zacht te houden.
Maar waarom worden handdoeken al na een paar wasbeurten ruw?
Dat komt door de ophoping van wasmiddelresten, kalk in het water en versleten vezels. Zelfs als u wasverzachter gebruikt, kan dit op de lange termijn de stof nog meer verstoppen. Het resultaat: handdoeken die krassen in plaats van strelen. De eerste aanbeveling is dus om niet te veel wasmiddel te gebruiken, maar ook geen wasverzachter met chemicaliën. Vervang deze laatste door witte azijn, een natuurlijk alternatief dat ervoor zorgt dat handdoeken goed absorberend en zacht blijven. Maar dat is nog niet alles…
Het kleine detail dat het verschil maakt, komt eigenlijk al bij de allereerste wasbeurt van uw handdoeken. Nieuwe handdoeken die u net hebt gekocht, moet u natuurlijk eerst in de wasmachine wassen voordat u ze gebruikt. Gebruik bij deze eerste wasbeurt vooral geen wasverzachter! Vervang deze door witte azijn en voeg grof zout toe aan de trommel van de wasmachine. Deze eenvoudige truc fixeert de kleuren en verzacht de vezels, waardoor de kwaliteit en duurzaamheid van uw handdoeken vanaf het eerste gebruik worden verbeterd.
Als uw handdoeken vervolgens minder zacht beginnen te worden, kunt u het volgende doen (idealiter één keer per maand):
- Vul uw badkuip of een grote bak met warm water.
- Voeg ongeveer 250 g grof zout toe per 5 liter water.
- Dompel uw handdoeken minstens 4 uur in dit zoute bad, of zelfs een hele nacht voor een nog beter resultaat.
- Wring ze lichtjes uit en spoel ze uit met schoon water.
- Doe de handdoeken vervolgens in de wasmachine, zonder wasmiddel of wasverzachter. Een programma op 40 °C is voldoende.
Tot slot is goed drogen essentieel om vochtophoping en onaangename geurtjes te voorkomen. Droog ze in de droogtrommel op lage of gemiddelde temperatuur en voeg droogballen toe om de zachtheid van de stoffen te verbeteren. Als u geen droogtrommel heeft, hang de handdoeken nooit in de zon, want dan drogen ze uit en gaan ze sneller kapot. Laat ze liever drogen op een goed geventileerde, schaduwrijke plaats.