Basmati, langkorrelig, volkoren, afkomstig uit ecologisch schone en niet-ecologische landbouw… het is een van de populairste producten ter wereld en vormt de basis van het voedingspatroon in veel landen, waaronder Nederland. Volgens de statistieken eet de gemiddelde Nederlander ongeveer 5,5 kilo rijst per jaar, waardoor dit graan een belangrijk onderdeel is van de Nederlandse keuken, vooral gezien het multiculturele karakter van het land.
Een recent Frans onderzoek, waarin 40 rijstsoorten werden geanalyseerd, heeft ook in Nederland tot onrust geleid, omdat 15 monsters residuen van pesticiden bevatten, waarvan sommige de EU-normen overschreden.
Bijzondere bezorgdheid bestaat over niet-biologische basmatirijst die wordt geïmporteerd uit India en Pakistan. Als lid van de EU gelden in Nederland strenge importregels, maar een groot deel van de rijst komt nog steeds uit deze landen via de grote haven van Rotterdam, de belangrijkste toegangspoort voor Aziatische producten tot Europa.
Nederlandse consumenten moeten er rekening mee houden dat geïmporteerde rijst vele verwerkings- en transportfasen doorloopt voordat deze in de schappen van lokale supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo en andere ketens terechtkomt. Elke fase kan het risico op verontreiniging van het product vergroten.
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleert regelmatig geïmporteerde rijst, maar deskundigen raden consumenten aan waakzaam te blijven. Om de risico’s te minimaliseren, moet rijst worden gekozen van producenten die voldoen aan strenge Europese normen, moet de voorkeur worden gegeven aan biologische producten en moet worden gelet op het EKO-keurmerk (het Nederlandse keurmerk voor biologische producten).
In Nederland worden ook lokale alternatieven voor rijst steeds populairder, zoals quinoa en bulgur, die onder streng Europees toezicht worden geteeld. Daarnaast werkt het land actief aan de ontwikkeling van verticale landbouwtechnologieën en innovatieve teeltmethoden, die in de toekomst kunnen zorgen voor een veiligere rijstproductie onder gecontroleerde omstandigheden.