Een graf met 110 kilo goud ter waarde van ongeveer 90 miljoen dollar is opgegraven en behoort volledig toe aan dit land.

goud

De archeologen die aan het onderzoek hebben gewerkt, hebben een ontdekking gedaan die tot op de dag van vandaag relevant is.

Een archeologische vondst blijft meer dan een eeuw later de wereld verbazen: het graf van farao Toetanchamon, dat in 1922 werd ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter, bevatte meer dan 110 kilo puur goud in de vorm van juwelen, amuletten, maskers en andere grafvoorwerpen.

Hoewel de vondst meer dan 100 jaar geleden plaatsvond, haalt de historische en economische waarde ervan nog steeds de krantenkoppen. De hele schat wordt bewaard door de Egyptische regering.

De geschatte waarde van dat goud op de huidige markt, rekening houdend met de gemiddelde prijs per ounce (ongeveer 2.300 dollar), bedraagt meer dan 90 miljoen dollar. Maar de betekenis van de vondst reikt verder dan het geldelijke: het is een van de belangrijkste ontdekkingen in de moderne archeologie, vanwege de rijkdom en de staat van bewaring van de gevonden voorwerpen, aldus National Geographic.

Vondst van de eeuw: het graf van Toetanchamon is 2 miljoen dollar waard en bevat 110 kilo goud

Het graf werd gevonden in de Vallei der Koningen, in de buurt van Luxor, Egypte, en onderscheidde zich van andere graven omdat het sinds 1323 v.Chr., het jaar waarin Toetanchamon stierf, vrijwel intact was gebleven. Er werden meer dan 5.000 voorwerpen gevonden, waaronder een massief gouden sarcofaag, een 11 kilo zware dodenmasker van hetzelfde metaal, tronen, juwelen en strijdwagens, allemaal zorgvuldig begraven om de jonge farao te vergezellen op zijn reis naar het hiernamaals.

Het totale gewicht aan goud bedraagt meer dan 110 kilo, inclusief sieraden en rituele voorwerpen die uitsluitend door de Egyptische koninklijke familie werden gebruikt. Volgens National Geographic waren de archeologen vooral onder de indruk van de staat van bewaring van het goud, dat zijn eeuwenoude glans had behouden dankzij het droge woestijnklimaat.

Howard Carter werkte meer dan vijf jaar voordat hij eindelijk de ingang van het graf vond, dat was afgesloten door lagen puin. Zijn financier, Lord Carnarvon, was persoonlijk aanwezig bij de opening, die “wonderbaarlijke dingen” onthulde, zoals Carter het omschreef toen hij voor het eerst de door een lantaarn verlichte grafkamer zag.

Hoewel er geen officiële bron is die de exacte waarde van de schat in huidige geldwaarde vaststelt, hebben sommige deskundigen geschat dat de waarde van het goud en de juwelen meer dan 90 miljoen dollar zou kunnen bedragen. Het is echter belangrijk op te merken dat deze cijfers bij benadering zijn en kunnen variëren naargelang de schommelingen van de goudmarkt en de historische en culturele waarde van de voorwerpen.

De 110 kilo goud en alle kostbare voorwerpen zijn uitsluitend eigendom van Egypte

Alle voorwerpen die in het graf van Toetanchamon zijn gevonden, zijn eigendom van de Egyptische staat. Hoewel ze door een Brits team zijn ontdekt, heeft Egypte nooit toegestaan dat de vondsten legaal het land verlieten. In die tijd bestond er een verdelingssysteem dat “partage” werd genoemd, maar vanwege de omvang en de intacte staat van de vondst verbood de Egyptische regering dat enig voorwerp werd geëxporteerd.

Dit werd na de ontdekking in 1922 door de Egyptische autoriteiten vastgesteld en later bekrachtigd door wetten inzake cultureel erfgoed die nog steeds van kracht zijn. Tegenwoordig worden de meeste voorwerpen bewaard en tentoongesteld in het Egyptisch Museum in Caïro, hoewel sommige in bruikleen zijn gegeven voor tijdelijke tentoonstellingen in andere landen. Egypte heeft meerdere pogingen om de voorwerpen te kopen afgewezen en benadrukt dat ze een onvervreemdbaar erfgoed zijn.

Volgens het Egyptische Ministerie van Oudheden wordt de grafschat van Toetanchamon beschouwd als een nationale schat en een symbool van de Egyptische culturele identiteit.