De tropische regenwouden van de Amazone zitten vol verrassingen en soms kun je gewoon niet geloven wat voor interessante dieren er onder het bladerdak van de dichte equatoriale jungle leven. Neem bijvoorbeeld dit exemplaar.
Dit is een Aizel-worm. Het dier is uniek, hoe je het ook bekijkt. Het wezen heeft geen oren, neusgaten, poten, handen of longen, maar slaagt er toch in een succesvol roofdier te zijn!
Maar eerst even wat achtergrondinformatie. Aaltjes zijn amfibieën, verwant aan kikkers, salamanders en padden. Aaltjes hebben in de loop van de evolutie hun ledematen verloren. Ze leven in de bosbodem, waar ze een levenswijze hebben die lijkt op die van wormen, zich in rottend blad nestelend, met dit verschil dat ze roofdieren zijn.
Amfibieën zijn, zoals bekend, afkomstig van vissen en zijn vanuit het water op het land gekomen. De worm Aizelt ging echter nog een stap verder en keerde terug naar het water. En dat deed hij op een zeer originele manier.
Het punt is dat organismen die in het water leven kieuwen hebben om te ademen. Amfibieën die op het land leven, hebben longen. De longen van deze worm zijn in de loop van de evolutie volledig geatrofieerd. De meeste wormen hebben twee volwaardige longen, sommige soorten hebben één volwaardige long en één rudimentaire long, maar deze worm heeft helemaal geen longen. Zelfs de longslagaders zijn uit haar anatomie verdwenen. En als er geen longen zijn, zijn neusgaten ook niet nodig en zijn die ook dichtgegroeid. Maar het bijzondere is dat er nooit kieuwen zijn ontstaan!
Het is niet helemaal duidelijk hoe het dier in zijn luchtbehoefte voorziet. Het dier ademt via zijn huid en neemt zuurstof op via het hele oppervlak. Maar ook dat is niet eenvoudig, want daarvoor moet het dier in zuurstofrijk water leven.
Lange tijd was deze soort alleen bekend uit een paar exemplaren die waren ontdekt door een museumconservator die oude archiefstukken bestudeerde, die door god weet wie en god weet wanneer uit Zuid-Amerika waren meegebracht. Daarom konden wetenschappers niet ontdekken waar hij leeft, ondanks hun zoektocht in beken en rivieren met een stroming, waarvan het water rijk is aan zuurstof. Het bleek echter dat de worm de voorkeur geeft aan een langzame stroming, waar het water niet zo rijk is aan zuurstof.
Zo is de worm van Aizel het grootste landdier zonder longen. Deze worm kan wel tachtig centimeter lang worden.
Toen de foto’s voor het eerst op internet verschenen, begonnen gebruikers meteen grappen te maken over zijn uiterlijk, en iemand noemde dit wezen treffend “een in het wild levend lid”.
Het wezen heeft geen oren, neusgaten, poten, handen of longen, en toch slaagt het erin een succesvol roofdier te zijn! Ik denk dat dit een uitstekende motivatie is voor iedereen die denkt dat de omstandigheden hem ervan weerhouden iets te bereiken