De fout die het geheugen van je mobiele telefoon vult zonder dat je het weet: hoe kun je dit oplossen?

telefoon

Een van de grootste nadelen van smartphones is de beperkte opslagcapaciteit. Samen met de slijtage van de batterij is dit vaak een van de doorslaggevende factoren die gebruikers ertoe aanzet om van toestel te veranderen en een nieuwe mobiele telefoon aan te schaffen.

Dit komt heel vaak voor, omdat we onze smartphones steeds vaker gebruiken voor allerlei taken, waardoor er voortdurend informatie en gegevens worden verzameld die uiteindelijk de opslagruimte vullen. Tot verbazing van velen verzamelen onze telefoons veel gegevens die niet nodig zijn voor de gebruiker, vooral wanneer het geheugen bijna vol is.

Wanneer de opslag van de mobiele telefoon vol raakt, wordt deze niet alleen trager, maar wordt het ook moeilijker om basistaken uit te voeren. Wanneer de limiet is bereikt, kan het zelfs onmogelijk worden om nieuwe foto’s, video’s of documenten te downloaden of te openen. In de meeste gevallen wordt dit gebrek aan ruimte veroorzaakt door de ophoping van tijdelijke bestanden, de cache van applicaties en restgegevens die het systeem niet zelf verwijdert.

Wat is de fout die het geheugen van uw mobiele telefoon vult zonder dat u het weet en hoe kunt u dit oplossen?

Deze bestanden worden opgeslagen met het doel dat wanneer u dezelfde actie opnieuw uitvoert, d.w.z. wanneer u dezelfde webpagina opent die u de dag ervoor had geopend, deze sneller wordt geopend. Het probleem is dat deze apps of websites deze bestanden niet goed beheren en ze langer dan nodig op uw apparaat bewaren.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is WhatsApp, dat kopieën van foto’s, video’s, spraakberichten en documenten opslaat, zelfs als de gebruiker deze uit de chats heeft verwijderd. Net als TikTok en Instagram slaan deze apps grote hoeveelheden gegevens op in de achtergrond.

Negatieve gevolgen van een overvolle opslagruimte zijn onder andere dat apps langer nodig hebben om te openen, dat je mobiele telefoon niet kan worden bijgewerkt of dat bepaalde functies niet meer normaal werken.

Hoe los je dit probleem op?

De meest effectieve manier om de hoeveelheid secundaire of tijdelijke gegevens die op je apparaat worden opgeslagen te verminderen, is door deze handmatig te verwijderen.

Als je een Android-toestel hebt, heb je geluk, want dit systeem geeft toegang tot de interne mappen, waar je eenvoudig de cache kunt verwijderen die je niet nodig hebt. Ga hiervoor naar de instellingen van je telefoon, ga naar het gedeelte Apps, tik op elke specifieke app en tik op de optie “Cache verwijderen”.

Bij iOS volgt u dezelfde stappen, maar u vindt de optie cache verwijderen niet. In plaats daarvan moet u de app verwijderen en opnieuw installeren om ruimte vrij te maken. Daarnaast kunt u nog andere maatregelen nemen:

  • Controleer en verwijder dubbele of overgebleven bestanden. Hiervoor zijn speciale apps beschikbaar, maar u kunt dit ook zelf doen.
  • Schakel het automatisch downloaden van bestanden in apps zoals WhatsApp of Telegram uit.
  • Bepaal welke soorten bestanden de meeste ruimte innemen en beslis welke je wilt verwijderen.