De grootste schat van de mensheid ligt in zee: 1 biljoen euro binnen bereik van Spanje

De grootste schat van de mensheid ligt in de zee, hoewel we die lange tijd hebben genegeerd. Spanje zou zijn kroonjuweel nog onontdekt kunnen hebben. Een van de redenen waarom Spanje populair is geworden als vakantiebestemming is het bestaan van stranden die baden in verschillende zeeën en oceanen. Een daarvan is de Cantabrische Zee, die 800 km lang is en een maximale diepte van 2789 m heeft.

De kustzee van de Atlantische Oceaan is aanwezig aan de noordkust van Spanje en het noordelijke uiteinde van de Atlantische kust van Frankrijk. De Middellandse Zee heeft ook een oppervlakte van 2,51 miljoen km2.

Ze meet 4.000 km van oost naar west en heeft 46.000 km kustlijn, met een totale afstand van noord naar zuid van 800 km. Het ligt tussen Europa, Azië en Noord-Afrika, waardoor het een van de meest indrukwekkende zeeën ter wereld is.

Aan de andere kant is de Alboran Zee de grote onbekende van de Spaanse wateren. Ze maakt deel uit van het meest westelijke deel van de Middellandse Zee, met een lengte van 350 km van oost naar west. De maximale breedte is 180 km van noord naar zuid.

De laatste van de Spaanse “zeeën” is de Atlantische Oceaan, de op één na grootste oceaan op aarde, ten westen van het Iberisch schiereiland. In deze context zou Spanje wel eens de grootste schat van de mensheid kunnen bevatten.

NASA onthult dat de grootste schat van de mensheid in de zee ligt, maar het is niet alleen maar goed nieuws

De oceanen bevatten ’s werelds grootste goudreserves, maar ze zijn nog steeds ontoegankelijk. NASA-wetenschappers hebben onthuld dat de oceanen ’s werelds grootste goudreserve “bevatten”, geschat op 20 miljoen ton.

De winning van het edelmetaal dat ze bevatten, goud, brengt echter aanzienlijke uitdagingen met zich mee vanwege de lage concentratie in zeewater. De wereld is geschokt door deze hoeveelheid, die veel groter is dan de totale hoeveelheid goud die de mensheid in de geschiedenis heeft gewonnen.

De technologie die de mensheid vandaag de dag tot haar beschikking heeft, maakt een economisch levensvatbaar winningsmechanisme niet mogelijk. Bovendien bevat zeewater veel mineralen die de scheiding van goud bemoeilijken. Opgelost goud is niet de enige waardevolle bron die in de zee “opgeslagen” ligt.

Andere relevante elementen zijn hydrothermale sulfideafzettingen. Dit zijn afzettingen die toegankelijker zijn dan opgelost goud en die gewonnen zouden kunnen worden door mijnbouw onder water.

Uitdagingen van de zee om haar waardevolle hulpbronnen te ontginnen: kan van invloed zijn op Spanje

Mijnbouw op de zeebodem brengt verwoestende risico’s met zich mee voor mariene ecosystemen. In feite bedreigt het duizenden nieuwe soorten. Het vernietigt meerdere mariene habitats en de verandering van voedselketens brengt aanzienlijke risico’s met zich mee.

Desondanks zijn sommige gebieden, zoals Papoea-Nieuw-Guinea, al begonnen met de praktijk. Het milieudebat concentreert zich op de tragische effecten die mijnbouw heeft op mariene ecosystemen, zonder rekening te houden met de economische kansen die ze kunnen bieden aan de landen die ze toepassen.

Echte mogelijkheden voor de zee om ons te voorzien van haar meest waardevolle hulpbronnen

Sommige wetenschappers hopen dat technologische vooruitgang in de toekomst zal leiden tot duurzame oplossingen voor het exploiteren van de rijkdommen van de zee. Het is niet uitgesloten dat er ooit technologieën zullen opduiken die het mogelijk maken om goud uit de zee te winnen zonder grote schade aan te richten aan de maritieme ruimte.

Tot het zover is, zal het goud in de diepzee verborgen blijven, zelfs voor landen als Spanje, dat meerdere zeeën en oceanen aan zijn kust heeft, iets wat het Iberische land miljoenen of miljarden euro’s zou kunnen opleveren.

De grootste schat van de mensheid (waarvan Spanje zou kunnen genieten vanwege zijn uitgestrekte watermassa’s) is te vinden in de zee, voorlopig verborgen. Tegelijkertijd verrast China met de ontdekking van 230 miljard ton wit goud onder de zee.