De ‘Napoleon van Egypte’: wetenschappers ontdekken het graf van een farao die machtiger was dan Ramses II

farao

De Egyptische minister van Toerisme noemde het de belangrijkste ontdekking sinds 1922.

Een ongekende archeologische vondst schudt de wereld van de egyptologie op: onderzoekers hebben het graf ontdekt van Thoetmosis II, een farao uit de 18e dynastie die 3500 jaar geleden regeerde. Deze ontdekking is de eerste keer in meer dan een eeuw, sinds het graf van Toetanchamon werd gevonden, dat de laatste rustplaats van een koning uit het oude Egypte is gevonden.

Het graf werd gevonden in de Westelijke Valleien van de Thebaanse Necropolis en verraste de experts, die aanvankelijk dachten dat het om een koninklijke echtgenote ging.

De afmetingen, het ontwerp en de inscripties bevestigden dat het om een farao ging: de ongrijpbare Thoetmosis II, voorganger van Toetanchamon en een sleutelfiguur in de koninklijke familie.

Waar werd het graf van Thoetmosis II gevonden en waarom is het zo belangrijk?

De ontdekking werd gedaan door de New Kingdom Research Foundation, in samenwerking met het Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden. Na 12 jaar graafwerkzaamheden vond het team een monumentale trap en een grafkamer versierd met scènes uit de Amduat, een religieuze tekst die exclusief voor farao’s was voorbehouden.

De vondst lost een eeuwenoud mysterie op: de locatie van het graf van Thoetmosis II, waarvan het bestaan wel bekend was, maar nooit was gelokaliseerd. Tot nu toe werd aangenomen dat zijn graf zich in de buurt van de Vallei der Koningen bevond, en niet in de Westelijke Vallen, wat de archeologische kaart van de regio op zijn kop zet.

Wie was Thoetmosis II, de farao die in de schaduw van zijn dynastie leefde?

Thutmose II regeerde tussen 1493 en 1479 v.Chr. Hij was de echtgenoot van Hatsjepsoet, een van de weinige vrouwelijke farao’s, en vader van Thutmose III. Hoewel zijn regering kort was en overschaduwd werd door dominantere figuren uit zijn familie, plaatst deze ontdekking hem opnieuw in het middelpunt van de Egyptische geschiedenis.

De stukjes albast die in het graf zijn gevonden, met zijn naam en die van Hatsjepsoet erin gegraveerd, bevestigen zijn identiteit. Er zijn ook aanwijzingen dat zijn oorspronkelijke graf door een overstroming is beschadigd, wat zou verklaren waarom zijn verblijfplaats eeuwenlang onbekend is geweest.

Thutmose II, de farao die machtiger zou zijn geweest dan Ramses II

Sommige historici zijn van mening dat Thoetmosis II machtiger zou zijn geweest dan Ramses II vanwege zijn afkomst en de context waarin hij regeerde: hij maakte deel uit van de 18e dynastie, de meest invloedrijke van het Nieuwe Rijk, en zijn regering bracht belangrijke figuren voort zoals Hatsjepsoet en Thoetmosis III, die het Egyptische grondgebied uitbreidden en hun hegemonie consolideerden.

Zijn rol als schakel in deze reeks van grote leiders zou bepalend kunnen zijn geweest voor het leggen van de basis van de Egyptische macht vóór het tijdperk van Ramses.