De piramiden zijn gebouwd met ingenieuze machines, ontdekking onderzoekers

Volgens een recent onderzoek zouden de Egyptenaren een innovatief systeem hebben gebruikt om de piramiden te bouwen.

Een technisch hoogstandje: hoe hebben de Egyptenaren de piramiden gebouwd?

De bouw van de Egyptische piramiden wordt vaak gezien als een wonder van de oude techniek. Hoe hebben de Egyptenaren met de beperkte middelen van die tijd monumenten van een dergelijke omvang kunnen bouwen? Een van de piramiden die onderzoekers bijzonder intrigeert, is die van Djoser in Saqqara. Deze piramide werd 4650 jaar geleden gebouwd en was het eerste gigantische bouwwerk dat ooit uit gehouwen stenen blokken werd opgetrokken. De trappenpiramide van Djoser is 62 meter hoog en opmerkelijk vanwege de 11 miljoen stenen die perfect symmetrisch zijn geplaatst.

Dit architectonische hoogstandje heeft vele generaties gefascineerd, maar Franse onderzoekers onder leiding van Xavier Landreau van het Commissariat à l’Énergie Atomique et aux Énergies Alternatives (Commissariaat voor Atoomenergie en Alternatieve Energie) hebben een nog fascinerender aspect van dit bouwwerk ontdekt. Dankzij archeologische opgravingen en satellietbeelden heeft hun team het gebruik van een innovatief systeem aan het licht gebracht dat deze kolossale constructie mogelijk heeft gemaakt.

De rol van water: hydraulische energie ten dienste van de bouwers

Volgens het team van onderzoekers speelde een systeem dat gebruikmaakte van hydraulische energie een centrale rol bij de bouw van de piramide van Djoser. De nabijgelegen structuur, de “Gisr el-Mudir-omwalling”, zou hebben gediend als dam om water en sediment tegen te houden. Dit water was afkomstig van de jaarlijkse overstromingen van de Nijl, een natuurlijk fenomeen dat de oude Egyptenaren in staat stelde gebruik te maken van een kostbare hulpbron.

Het water, ontdaan van sedimenten, werd gebruikt om een ‘hydraulisch liftsysteem’ aan te drijven. Door de putten in de piramide te vullen, konden de stenen met minimale inspanning worden opgetild. Door de kracht van het water konden de enorme blokken met veel minder menselijke kracht worden verplaatst. Deze innovatieve techniek werd ‘vulkanische constructie’ genoemd, omdat de druk van het water de stenen omhoog duwde, waardoor er minder kracht nodig was om de zware stenen blokken op te tillen.

Xavier Landreau vat deze ontdekking samen door uit te leggen dat deze structuren een uniform systeem vormden om het water te controleren en te reguleren, zodat de bouwtaken minder zwaar waren. Deze ontdekking suggereert dat het gebruik van waterkracht een belangrijke rol kan hebben gespeeld bij de bouw van de grote piramiden.

Nieuwe perspectieven voor de Egyptische archeologie

Hoewel er bij de bouw ook hellingen en sleden werden gebruikt, opent het gebruik van waterkracht nieuwe perspectieven op de Egyptische technologie. Als deze hypothese wordt bevestigd, zou dit aantonen hoe ver de Egyptenaren op het gebied van techniek en wetenschap waren gevorderd, veel verder dan we tot nu toe dachten.

De onderzoekers zijn van plan hun onderzoek op andere locaties voort te zetten om na te gaan of soortgelijke hydraulische systemen ook bij de bouw van andere monumenten in Egypte zijn gebruikt. Als deze resultaten worden bevestigd, zou dat niet alleen het technische vernuft van de Egyptenaren aantonen, maar ook de vindingrijkheid van de oude bouwers, die in staat waren om voor die tijd revolutionaire mechanismen te ontwerpen.