Een expert op het gebied van zero waste deelt een eenvoudige truc om te voorkomen dat je vervangingsonderdelen voor de dweil hoeft te kopen: hergebruik oude of losse sokken. Deze methode vermindert afval en bespaart geld. Ontdek hoe je dit kunt toepassen en andere milieuvriendelijke tips voor het schoonmaken van je huis.
In haar zoektocht naar duurzamere en goedkopere manieren heeft een expert op het gebied van zero waste een even eenvoudige als briljante truc gedeeld: gebruik een oude sok als vervanging voor de dweil.
Dit idee, dat rechtstreeks uit de herinneringen van onze grootmoeders lijkt te komen, is tegenwoordig een trend onder mensen die kiezen voor milieuvriendelijk en afvalvrij schoonmaken.
Hoe werkt deze huistruc voor de dweil?
Magui Caviglia, die een winkel heeft die gespecialiseerd is in zero waste in Barcelona en het Instagram-account @usaryreusar beheert, legt uit dat je gewoon een oude sok moet kiezen, bij voorkeur van dik katoen of wol, en deze als een hoes over de kop van de platte dweil moet doen.
Door een sok op deze manier op de dweil te gebruiken, vangt de stof stof, dierenharen en vuil effectief op, vooral als je hem droog gebruikt om te vegen of licht vochtig voor een vochtige reiniging.
Na gebruik verwijdert u de sok, wast u deze met de rest van de was en is hij klaar voor hergebruik. Geen verpakkingen van microvezelvervangingen (die microplastics vrijgeven) of wegwerpmoppen die na een paar keer gebruik bij het afval belanden!
De voordelen van het gebruik van een sok als vervanging
Als u in plaats van de daarvoor bestemde navullingen oude of losse sokken in uw dweil stopt, zijn de voordelen duidelijk:
- Het is een duurzamere optie: het vermindert het gebruik van wegwerpproducten en verlengt de levensduur van textiel dat normaal gesproken bij het afval terecht zou komen.
- Het is goedkoper: je bespaart op de aanschaf van navullingen, die een onnodige maandelijkse uitgave kunnen zijn.
Extra tips voor een milieuvriendelijke schoonmaakbeurt thuis
Mensen die een zero waste aanpak hanteren, passen niet alleen trucs zoals die met de sok toe, maar vinden ook hun hele schoonmaakroutine opnieuw uit om deze milieuvriendelijker te maken.
- Gebruik oude T-shirts als poetsdoeken: Katoenen T-shirts die niet meer gedragen kunnen worden, kunnen in vierkanten worden geknipt en als herbruikbare poetsdoeken worden gebruikt om oppervlakken, spiegels of ramen schoon te maken.
- Recycle handdoeken om de vloer schoon te maken: Oude handdoeken kunnen worden omgevormd tot dikke mophoezen, perfect om vloeren schoon te maken zonder nieuwe dweilen te kopen.
- Gebruik huishoudelijke schoonmaakmiddelen: Een effectief allesreiniger kan worden gemaakt met witte azijn, water en een paar druppels etherische olie van citroen of lavendel. U kunt ook natriumbicarbonaat op vuile oppervlakken strooien en met een vochtige doek afwrijven. Azijn is een ander veelzijdig schoonmaakmiddel.
- Katoenen luiers die niet meer worden gebruikt, kunnen worden aangepast aan de mopkop. Ook sommige herbruikbare schoonmaakdoekjes kunnen voor eenmalig gebruik worden gebruikt.
De filosofie van zero waste kan bovendien in elke hoek van het huis worden toegepast. In de badkamer kunt u bijvoorbeeld in plaats van plastic tandenborstels houten tandenborstels met natuurlijke haren gebruiken, die na hun levensduur bij het organisch afval kunnen worden weggegooid. In de keuken kunt u alle plastic of metalen bakjes en keukengerei vervangen door glazen, metalen of keramische exemplaren.
En hoe zit het met desinfecteren?
Velen vragen zich af of deze huismiddeltjes voldoende zijn om bacteriën te doden. Het antwoord is ja, met enkele kanttekeningen.
Azijn heeft milde antibacteriële eigenschappen en helpt in combinatie met natriumbicarbonaat vet en organische resten te verwijderen.
Voor ruimtes waar een grondigere desinfectie nodig is (zoals badkamers), kan dit worden aangevuld met isopropylalcohol of waterstofperoxide (zuurstofwater).
De kracht van hergebruik
De zero waste-aanpak gaat niet alleen over recyclen, maar ook over verminderen en hergebruiken. De sokkentruc is een uitstekende illustratie van deze filosofie: je maakt gebruik van iets dat je al hebt, geeft het een tweede leven en vermindert de impact op het milieu.
Bovendien is het een manier om bewust om te gaan met wat we consumeren en ons af te vragen of we alles wat we kopen wel echt nodig hebben.
Want vaak ligt de eenvoudigste oplossing voor het grijpen… of op de bodem van de lade met losse sokken.