Dierenartsen waarschuwen alle katteneigenaren

Katteneigenaren worden verzocht dit zeer serieuze advies van dierenartsen op te volgen. Velen houden zich hier niet aan.

Katteneigenaren doen wat ze kunnen om hun dieren een gezonde en aangename omgeving te bieden. Ze geven ze niet alleen veel liefde, maar kopen ook kwaliteitsvoeding en speelgoed en brengen tijd met ze door.

Maar dierenartsen benadrukken één punt in het bijzonder. Te vaak vergeten eigenaren een essentieel aspect: de kattenbak. Ja, u moet de kattenbak elke dag schoonmaken, ervoor zorgen dat hij goed schoon is en hem regelmatig vervangen. Maar dat is niet alles. Ook het aantal kattenbakken speelt een rol.

Meerdere kattenbakken voor één kat?

Katten zijn zeer territoriale dieren, en dat geldt ook voor hun toiletruimte. Wanneer ze een kattenbak moeten delen, kunnen er spanningen ontstaan: sommige katten vermijden dan de bak, plassen elders of worden agressief tegen hun soortgenoten.

Vraagt u zich af waarom uw kat soms zijn behoefte elders doet dan in de kattenbak? Misschien heeft u nu het antwoord. Om een einde te maken aan dit gedrag, hebben dierenartsen een heel eenvoudig advies.

katteneigenaren

 

Ze raden u aan om één kattenbak per kat te voorzien, plus een extra. Voor twee katten zijn drie kattenbakken dus ideaal.

Zo heeft elke kat een eigen plekje, wat stress vermindert en het risico op urinevermarking of ruzie verkleint. De locatie is ook belangrijk. Zet ze in ieder geval niet allemaal op dezelfde plek. Katten moeten hun behoefte op verschillende plaatsen kunnen doen.

Zet de kattenbakken ten slotte op een rustige plek, uit de buurt van doorgangen, de plek waar ze eten of slapen. Katten doen hun behoefte het liefst in een rustige, toegankelijke omgeving, weg van het lawaai en de activiteiten in huis.

Hygiëne: de sleutel tot het voorkomen van gedragsproblemen

Katten zijn erg kieskeurig als het gaat om de hygiëne van hun kattenbak. Een vieze kattenbak kan ervoor zorgen dat ze hun plek mijden of hun behoefte elders doen (bank, bed, tapijt…).

Om dit te voorkomen, moet u de uitwerpselen minstens één keer per dag verwijderen, of vaker als er meerdere katten in huis zijn. Vervang de kattenbakvulling bovendien elke week volledig. Gebruik bij voorkeur milde, geurloze schoonmaakmiddelen, want katten zijn

De keuze van het type kattenbakvulling is ook belangrijk: een open kattenbak voor katten die van ruimte houden, een gesloten kattenbak voor meer privacy en een betere geurbestrijding, of een automatische kattenbak voor meer gebruiksgemak.

Kijk naar de voorkeur van uw katten om uw keuze te maken. Wat automatische kattenbakken betreft, lees de beoordelingen goed en informeer u. Ze zijn inderdaad praktisch, omdat ze zichzelf reinigen. Sommige mensen hebben echter problemen ondervonden die de katten in gevaar brachten.

Weet hoe u tekenen van ongemak kunt herkennen en handel snel

Een kat die buiten de kattenbak begint te plassen of plotseling van gedrag verandert, geeft een alarmsignaal. Dit kan duiden op stress door het samenleven. Let ook op andere tekenen van onbehagen: overmatig miauwen, agressief gedrag, zich terugtrekken…

Als het probleem ondanks uw inspanningen aanhoudt, raadpleeg dan een dierenarts. Bepaalde ziekten, zoals urineweginfecties, kunnen ervoor zorgen dat de kat de kattenbak vermijdt. Medisch toezicht en aanpassing van de omgeving zullen het evenwicht en het comfort van uw dieren herstellen.

Houd er rekening mee dat deze tips ook gelden voor mensen met katten die buiten komen. Ze kunnen natuurlijk hun behoefte buiten doen. Maar ze moeten dat ook in het comfort van uw huis kunnen doen. Houd u dus ook hier strikt aan de regels.