Door er dagelijks verstandig mee om te gaan, kunnen we aan het eind van de maand veel besparen op onze rekeningen.
We hebben al eerder gezien dat niet alle huishoudelijke apparaten gelijk zijn als het gaat om energieverbruik, want sommige zijn echte bodemloze putten die onze rekeningen aan het einde van de maand omhoog kunnen schieten.
En bij de typische huishoudelijke apparaten die we meestal in huis hebben, kunnen we duidelijk onderscheid maken tussen twee soorten apparaten, afhankelijk van hun gebruikstijd en energieverbruik:
- Apparaten met een laag piekverbruik (ruim onder de 1.000 watt) die gedurende vele uren per dag worden gebruikt , zoals koelkasten, diepvriezers of televisies.
- Apparaten die eenmalig veel stroom verbruiken (meestal meer dan 1.000 watt) en veel energie nodig hebben, maar gedurende korte perioden, zoals de oven, het strijkijzer, de radiatoren, de keramische kookplaat of de wasmachine.
Hieronder zullen we zien welke van al deze apparaten echt het meeste verbruikt in onze huizen, waarbij we alleen rekening houden met het verbruik elk uur dat het aan staat en niet met al het werkelijke gebruik dat we aan het eind van het jaar maken.
Het meest energieverbruikende apparaat
Volgens het Instituut voor Energiediversificatie en -besparing (IDAE) verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 3.300 kWh elektriciteit per jaar, waarvan het grootste deel wordt veroorzaakt door het gebruik van grote huishoudelijke apparaten, met ongeveer 61,8% van het totaal, en de rest door andere kleine alledaagse apparaten en spookverbruik, die goed kunnen zijn voor 7 tot 11% van het totaal.
En hetzelfde onderzoek wijst erop dat 4% van het energieverbruik in ons huis afkomstig is van de oven, terwijl 9% afkomstig is van keramische kookplaten en de koelkast de kroon spant met 18%. Dit komt neer op duizenden watt aan het einde van elk jaar, wat zich vertaalt in honderden euro’s aan elektriciteitsrekeningen.
Maar voor deze analyse is rekening gehouden met de uitgaven aan het einde van het jaar door het gemiddelde verbruik met regelmatige gebruikstijden te nemen. Dat betekent bijvoorbeeld dat een koelkast, ook al verbruikt hij heel weinig energie, 24 uur per dag in gebruik is, terwijl een oven maar een paar uur per keer aanstaat.
Welk apparaat is het meest verspillend op een eenmalige basis als we het alleen meten per uur gebruik? Nou, er zijn verschillende kandidaten, maar de meest voorkomende zijn de volgende, zoals aangegeven door de IDAE en andere rapporten van Repsol en Naturgy:
- Ovens: tussen 2.000-3.000 watt.
- Vitrokeramische en inductiekookplaten: tussen 1.500-6.500 watt.
- Elektrische radiatoren: tussen 1.500-2.500 watt
- Strijkijzers: tussen 1.500-3.500 watt
- Elektrische boilers: tussen 1.500-2.500 watt
- Haardrogers: tussen 1.500-2.000 watt
- Kookijzers: tussen 1.500-2.000 watt
- Elektrische friteuses: tussen 1.500-2.500 watt
Zoals we kunnen zien, is het apparaat dat met overmacht wint de inductiekookplaat of glaskeramische kookplaat, met een maximaal vermogen dat de rest ver overtreft en dat het in feite noodzakelijk maakt om versterkte stopcontacten en dikkere kabels te hebben als we het in de keuken willen installeren (natuurlijk zal het werkelijke cijfer binnen dit bereik afhangen van het model dat we thuis hebben).
Eerlijkheidshalve moet echter worden opgemerkt dat dit verbruik het maximale totaal is , rekening houdend met het feit dat we alle kookplaten op maximaal hebben staan, wat meestal niet het geval is, omdat het gebruikelijk is om er één of twee op een gemiddeld niveau te hebben. Bovendien zijn er belangrijke verschillen in het gebruik van het verbruikte licht afhankelijk van de technologie van onze kookplaat.
Zo kan de inductietechnologie volgens deze IEEE-studie een efficiëntie tot 99% bieden in het gebruik van elektriciteit, wat betekent dat van alle verbruikte watt slechts 1% verloren gaat door onvolkomenheden in de technologie. Daarentegen kunnen glaskeramische kookplaten slechts 63% van de opgewekte elektriciteit gebruiken omdat een deel ervan verloren gaat als warmte, vooral als de pan niet precies even groot is als de kookplaat.
De cijfers: hoeveel een glaskeramische kookplaat per jaar kan verbruiken
Oké, we weten al dat glaskeramische kookplaten en inductiekookplaten de apparaten zijn die onmiddellijk de meeste energie verbruiken als we ze een uur lang op maximaal vermogen gebruiken, een situatie die zelden voorkomt. Maar laten we eens berekenen hoeveel dit betekent voor de elektriciteitsrekening als we dit elke dag doen.
Laten we aannemen dat we elke dag een inductiekookplaat of glaskeramische kookplaat gebruiken om te koken met alle branders tegelijk en op maximaal vermogen, wat een maximaal verbruik van 6.500 watt betekent. Dit betekent een verbruik van ongeveer 2.372,5 kWh per jaar.
Als we uitgaan van een gemiddelde elektriciteitsprijs van ongeveer 0,14 €/kWh volgens CNMC-gegevens voor mei 2025, komen we op kosten van 332,15 euro per jaar, een belangrijk bedrag dat, zoals we al eerder zeiden, niet voorkomt in een normaal huishouden , hoewel het ons helpt om de maximale kosten van deze apparaten te kennen.
In feite zou een realistischer gebruik van glaskeramische kookplaten zijn om gemiddeld een vermogen te gebruiken dat de helft of een derde is van deze maximale vermogens of zelfs iets minder als we thuis geen grote stoofpotten koken.