Dit vlees is volgens artsen het slechtste voor de gezondheid

vlees

Artsen raden aan om de vleesconsumptie te beperken, maar niet alle soorten vlees hebben hetzelfde effect op het lichaam. Welk vlees is het slechtst voor de gezondheid?

Eén soort vlees wordt door deskundigen met de vinger gewezen, omdat overmatige consumptie ervan slecht zou zijn voor de gezondheid. Voor één keer gaat het niet alleen om rood vlees. Hoewel overmatige consumptie ervan moet worden vermeden vanwege de negatieve gevolgen voor de gezondheid, weten we nu dat een ander soort vlees, dat zeker nog meer wordt gegeten, een belangrijke oorzaak is van het ontstaan van bepaalde vormen van kanker.

Dit vlees is zeker een van de meest gegeten soorten ter wereld. Het wordt verkocht in de vorm van worst, ham, salami, bolognese of nuggets en maakt integraal deel uit van het westerse voedingspatroon. Het is bovendien de koning van de fastfood en het voedsel aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Dat gezegd hebbende, zijn onze Amerikaanse buren niet de enigen die hun gezondheid schaden door het te eten. In eet minstens 94% van de bevolking het minstens één keer per week in de vorm van vleeswaren, en minstens één op de twee jongeren (18-24 jaar) eet het in de vorm van bewerkte gerechten. Steeds meer artsen waarschuwen echter voor de gezondheidsrisico’s van zelfs een matige consumptie van dit vlees.

Het zit in kant-en-klaarmaaltijden en in de meeste schappen van de supermarkt: dit vlees is “bewerkt vlees”, dat volgens voedingsdeskundigen veruit het ongezondste vlees is, nog voor rood vlees, als je er te veel van eet. De belangrijkste reden hiervoor ligt juist in de bewerking en de samenstelling, ongeacht de vorm waarin het wordt aangeboden. Het bevat soms zeer veel additieven en chemische producten die kunnen bijdragen aan het ontstaan van chronische ziekten, die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verantwoordelijk zijn voor 74% van alle sterfgevallen wereldwijd.

Het idee dat fabrikanten kuikens in een mixer stoppen om er nuggets van te maken, is in werkelijkheid niet zo vergezocht. De productie van verwerkt vlees is niet erg smakelijk als we het Amerikaanse ministerie van Landbouw mogen geloven, dat bijvoorbeeld uitlegt dat worstjes voor hotdogs worden gemaakt door “botten waaraan eetbaar vlees is vastgehecht onder hoge druk door een zeef of een soortgelijk apparaat te persen om de botten van het vleesweefsel te scheiden”.

Verwerkt vlees bestaat in feite uit stukjes vlees (rood of wit) waaraan dierlijke vetten en conserveermiddelen zijn toegevoegd en dat vervolgens is gekookt, gedroogd of gerookt om de houdbaarheid te verlengen. Een van de problemen van dit soort vlees is dat het nitraten en nitrieten bevat die, eenmaal in het lichaam, bij overmatige consumptie kunnen leiden tot de ontwikkeling van talrijke vormen van kanker en zelfs een vorm van dementie.

De gezondheidsautoriteiten raden aan om bewerkt vlees te vermijden, omdat het risico op kanker al toeneemt bij een consumptie van 25 gram bewerkt vlees. Volgens een onderzoek van Comportements et consommations alimentaires uit 2016 eten  echter gemiddeld 288 gram bewerkt vlees per week, alleen al in de vorm van vleeswaren.