Hygiënist en microbioloog Christophe Mercier Thellier deelt zijn advies in zijn boek “L’hygiène, c’est la santé” (Hygiëne is gezondheid). Daarin vertelt hij onder andere de waarheid over het gebruik van sponsjes in de keuken, het gebruik van de ECO-stand van de wasmachine en of het nodig is om de vloer in huis te desinfecteren…
Stofzuigen, afstoffen, de afwas doen, de vloer schoonmaken… Het zijn taken die we wekelijks, en sommigen zelfs dagelijks, uitvoeren. En sinds de Covid-pandemie letten veel mensen nog meer op producten die wonderen beloven met vermeldingen als “verwijdert 99% van de bacteriën”, “ultrakrachtige ontsmettingsmiddel”, enz.
Maar alles willen desinfecteren is niet altijd de juiste oplossing. In sommige gevallen heeft het zelfs helemaal geen zin. Erger nog: het kan u een fortuin kosten aan producten die soms erg duur zijn… en vooral totaal overbodig.
Dat geldt met name voor de vloer, waar we – zonder dat we het ons realiseren – zeer slechte gewoontes hebben aangenomen. Tussen de “wonderproducten” die een “schone en gedesinfecteerde vloer zonder spoelen” beloven en de flessen vol beloften… raak je de weg kwijt. En bovenal vergeten we het belangrijkste. “Als je je handen wast, spoel je ze daarna af. Als je de afwas doet, doe je hetzelfde. Waarom zou je dat dan niet ook doen met de vloer?“, legt hygiënist Christophe Mercier, auteur van het boek ”L’hygiène, c’est la santé !“ (Hygiëne is gezondheid!), uit.
En hij drijft de spijker op de kop: “In zorginstellingen wordt de vloer vooral schoongemaakt voor het imago van de instelling. Een glanzende vloer die er visueel schoon uitziet, stelt de gebruikers gerust.” Waar moet u echt op letten? Oppervlakken die u dagelijks aanraakt: deurklinken, lichtschakelaars, afstandsbedieningen… En vooral: handhygiëne! Want bacteriën die op de vloer aanwezig zijn, blijven daar ook zitten. “Microben hebben geen veren onder hun pootjes om op voorbijgangers te springen”, zegt hij ironisch. “De vloer willen desinfecteren is wetenschappelijk gezien absurd”. Want zodra er weer iemand op loopt, is hij meteen weer besmet.
En het ergste is dat het gebruik van “afspoelbare” desinfecterende producten alleen maar de illusie van een glanzende vloer geeft. Maar dat betekent niet dat hij schoon is. En het is ook niet zonder gevaar.
Een risico voor kinderen en dieren
Het regelmatig gebruik van dit soort producten in huis kan zelfs gevaarlijk zijn. Vooral voor onze viervoeters en kinderen, die veel tijd op de grond doorbrengen, met hun handen in contact met de vloer… en vaak met hun mond vlak daarna. “Een chemisch product op de vloer achterlaten zonder het af te spoelen kan bij de allerkleinsten allergieën veroorzaken of vergiftiging door de dampen”, waarschuwt de hygiënist.
Hoe reinig je effectief en zonder risico?
Niets is eenvoudiger: “Met koud water, een beetje Ecolabel-gecertificeerd ontvettingsmiddel en een microvezeldoek.” En vergeet vooral niet af te spoelen, altijd met schoon, koud water. “Dit is een basisregel voor hygiëne die in alle huishoudens, maar ook in alle gemeenschappen, al dan niet in de gezondheidszorg, zou moeten worden toegepast”, concludeert hij.