Een waarschuwing van apotheker: “Als je houten keukengerei hebt, stop het dan niet in de vaatwasser”.

De gezondheidsexpert zegt dat het wassen van keukengerei van hout in de vaatwasser schadelijk kan zijn vanwege de mogelijkheid om bacteriën binnen te brengen en in de toekomst “ernstige infecties” te genereren.

In elke keuken zou er altijd basisgerei moeten zijn dat ons helpt smakelijke recepten te bereiden om van te genieten aan tafel, in gezelschap of alleen. In Spanje is er in de overgrote meerderheid van de huizen een ruimte gewijd aan gereedschap van hout, dat meestal bestaat uit onder andere een pollepel, een houten plank en een spatel. Maar als het op afwassen aankomt, zijn er mensen die hun toevlucht nemen tot de klassieke vaatwasser, wat het leven vaak makkelijker maakt. Maar is dit de juiste manier om dit keukengerei schoon te maken?

Volgens Álvaro Fernández, content creator en apotheker, niet. Hij legt uit waarom in een video die hij op zijn TikTok-profiel heeft geplaatst en die al meer dan duizend keer is bekeken. Als je deel uitmaakt van de populatie die houten keukengerei in de vaatwasser schoonmaakt, kijk dan wat de expert te zeggen heeft.

Waarom houten keukengerei niet in de vaatwasser mag

Álvaro Fernández begint de video met uit te leggen dat dit materiaal “poriën, scheuren of kleine gaatjes heeft waardoor micro-organismen gemakkelijker naar binnen kunnen glippen en kunnen overleven”. Om deze reden voegt hij eraan toe dat “als je het in de vaatwasser stopt met de hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid , het makkelijker is voor het hout om nog meer te barsten, voor splinters om te verschijnen en voor bacteriën en andere dingen die ernstige infecties kunnen veroorzaken om binnen te komen”.

De hoge temperaturen die vaatwassers bereiken, legt Fernández uit, kunnen“het hout uitdrogen, waardoor het zijn beschermende laag verliest en poreuzer wordt. Dit verkort niet alleen de levensduur van het keukengerei, maar kan het ook minder hygiënisch maken”.

De juiste manier om houten keukengerei te wassen

Dan komt de volgende vraag: Hoe maak je houten keukengerei goed schoon zonder risico’s te nemen? De expert stelt drie stappen voor.

De eerste is om ze met de hand af te wassen “met warm water en een beetje zeep”. Droog ze vervolgens goed af “om vochtophoping te voorkomen” en breng tot slot “van tijd tot tijd minerale olie aan om het hout gehydrateerd en beschermd te houden”.

Wat mag er nog meer niet in de vaatwasser?

Nu duidelijk is dat hout geen goede vriend van de vaatwasser is, is het belangrijk om te weten dat antiaanbakpannen of -potten, delicate glazen of ijzeren voorwerpen, deksels van snelkookpannen, koper en ongeglazuurd aluminium kookgerei, potten met papieren etiketten of plastic borden en glazen of verse patronen dat ook niet zijn. Dit alles wordt weergegeven in een artikel dat is gepubliceerd op de website van de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU).