Er is een ‘gouden rivier’ gevonden met ongeveer 64,74 ton van het edelmetaal: dit zou de economie van het land kunnen redden.

rivier

Deskundigen schatten de waarde van het goud op 80 miljard Pakistaanse roepies, meer dan een miljard Colombiaanse peso’s.

Onlangs is een goudvoorraad ontdekt in de rivier Indo, nabij Attock, in Pakistan. Volgens een rapport van Dawn is de ontdekking gedaan tijdens een door de regering in opdracht gegeven prospectie. Deze vondst heeft plannen voor winning in een stroomversnelling gebracht, wat een belangrijke impuls voor het land zou kunnen betekenen.

Volgens lokale media hebben experts de waarde van het goud geschat op ongeveer 80 miljard Pakistaanse roepies, ongeveer 1.187.888.888.869 Colombiaanse peso’s.

Na de ontdekking werd besloten dat het mijnbouwproject zal worden geleid door het staatsbedrijf National Engineering Services Pakistan (NESPAK) en het Ministerie van Mijnbouw en Mineralen van Punjab.

“Er zijn adviesdiensten nodig voor het opstellen van aanbestedingsdocumenten en transactieadviesdiensten voor negen goudmijnblokken langs de Indus in het district Attock”, aldus Zargham Eshaq Khan, algemeen directeur van NESPAK, geciteerd door ‘Dawn News’.

De bewoners van het gebied zijn echter ook begonnen met de exploitatie van de rivierbedding van de Indus. Deze mijnbouw is grotendeels illegaal en er wordt vaak zware machines gebruikt voor de winning.

Naar aanleiding hiervan heeft de Pakistaanse regering volgens een artikel in de Times of India artikel 144 toegepast, een wettelijke maatregel die bedoeld is om illegale mijnbouw te voorkomen.

Op dit moment is nog onbekend of het goud gewonnen kan worden. Bovendien heeft de Pakistaanse regering nog geen officiële verklaring over deze kwestie afgegeven.

Waarom zijn er goudvoorraden in de Indus?

De Indus is een van de oudste en langste rivieren ter wereld en speelde een sleutelrol in het ontstaan van een van de vroegste beschavingen. De Indusvallei bloeide tussen 3300 en 1300 v.Chr. langs de oevers van de rivier en kende een periode van opmerkelijke ontwikkeling.

Vóór de opdeling in 1947 lag de rivier volledig op het grondgebied van India, wat volgens verschillende bronnen essentieel was voor de bloei van deze beschaving. Tegenwoordig stroomt de rivier door zowel India als Pakistan en blijft hij van groot historisch en cultureel belang voor beide landen.

Volgens geologische studies voert de Indus goudhoudend sediment uit de Himalaya mee, dat zich in de vorm van goudklompjes of gouddeeltjes heeft afgezet in gebieden die tegenwoordig tot Pakistan behoren. Door de stroming van het water hebben deze deeltjes vaak een afgeplatte of afgeronde vorm, aldus het medium ‘Dawn’.

Bovendien beschikt de Indusvallei over een overvloed aan minerale rijkdommen en wordt het beschouwd als een gebied dat rijk is aan goud en andere waardevolle metalen.