Geen dag, geen week: dit is de maximale tijd dat een blikje open in de koelkast mag blijven staan

koelkast

Noteer de maximale tijd dat een blikje open in de koelkast mag blijven staan

Een blikje dat in de koelkast staat, kan maximaal een bepaalde tijd blijven staan, afhankelijk van een aantal details die uiteindelijk van cruciaal belang kunnen zijn. We moeten dus extra goed gaan letten op wat we eten en hoe en wanneer we dat doen. Er zijn een aantal zaken waar we vanaf nu rekening mee moeten houden, met name bij bepaalde voedingsmiddelen die we bijna dagelijks of vooral in het weekend eten.

Op vrijdag, zaterdag of zondag, wanneer we meer tijd thuis doorbrengen, kunnen we genieten van een aantal ingrediënten die van cruciaal belang kunnen zijn en waar we tot nu toe misschien nog geen aandacht aan hebben besteed. Het is tijd om eens te kiezen voor een aperitief met een paar blikjes mosselen, kokkels en zeevruchten in het algemeen, want dat is altijd lekker, hoewel er één ingrediënt is dat vaak tot discussie leidt. Olijven zijn niet bij iedereen geliefd, er wordt wel gezegd dat er in elk stel wel iemand is die ze niet lust. Als je olijven over hebt van de aperitief van het weekend, kun je die misschien niet meer gebruiken voor volgende week.

Geen week, geen dag

We hebben allemaal wel een open blikje in de koelkast staan. Van het typische blikje olijven dat op een onverwachte manier altijd aanwezig lijkt te zijn, tot een blikje asperges of tomaten die we hebben gebruikt om een lekkere saus te maken.

We leven in een tijd waarin we daar misschien tot nu toe geen aandacht aan hebben besteed, maar we moeten gewoon bedenken dat het voedingsmiddelen zijn die zijn gemaakt om onder bepaalde omstandigheden heel lang houdbaar te blijven. Wanneer je het blikje opent, verliest het zijn vermogen om in perfecte staat te blijven.

In feite hebben we te maken met een reeks factoren die een belangrijk verschil kunnen maken. Het zijn dagen van verandering waarin alles mogelijk is, te beginnen met een geopend blikje dat, ook al staat het in de koelkast, niet per se lang houdbaar is.

De koelkast kan ervoor zorgen dat voedsel later bederft, vooral als we bedenken dat het om een product gaat dat in alle opzichten essentieel kan zijn. Deskundigen hebben de alarmklok geluid over wat ons te wachten staat.

Dit is de maximale tijd dat een geopend blikje in de koelkast mag blijven staan

De deskundigen van Palacio de Oriente hebben ons een aantal redenen gegeven waarom het niet goed is om een blikje open in de koelkast te laten staan. De risico’s kunnen enorm zijn:

Slechte bewaring van voedsel na opening kan de organoleptische eigenschappen aantasten, dat wil zeggen dat de smaak, geur, textuur of het uiterlijk kunnen veranderen.

Omdat het in een afgesloten koelkast staat, kunnen de geuren van de inhoud van het blikje worden overgedragen op andere voedingsmiddelen die in de koelkast worden bewaard.

Er kunnen bacteriën en schimmels ontstaan die schadelijk zijn voor de gezondheid, of het voedsel kan worden aangetast door andere micro-organismen die in de koelkast aanwezig zijn.

Het grootste risico wordt gevormd door de voortplanting van de bacterie Clostridium botulinum, die toxines produceert die botulisme veroorzaken.

De bestanddelen van het blik zelf kunnen het voedsel dat ze bevatten besmetten. Traditionele blikken kunnen metaaldeeltjes afgeven als gevolg van oxidatie die kan optreden wanneer ze worden geopend en in contact komen met de lucht. Bij blikken met een plastic coating aan de binnenkant is het risico gelegen in bisfenol A (BPA).

Als u het blikje olijven of tomaten niet helemaal leeg hebt, moet u een belangrijke stap nemen om ervoor te zorgen dat de inhoud van dit blikje eetbaar blijft wanneer u het in de koelkast bewaart. Het is raadzaam om de inhoud over te doen in een plastic of glazen bakje. Dit adviseert de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) in haar rapport over het bewaren van voedsel.

Door deze verpakking goed afgesloten te houden, blijven de eigenschappen van het product behouden.

In dezelfde bak moet u naast het voedsel ook de originele vloeistof bewaren. De vloeistof behoudt de eigenschappen en de smaak. Het product moet volledig bedekt zijn.

Het is niet aan te raden om deze bak met de conserven langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.

Als u echter weet dat u het product binnen enkele uren na het openen van het blikje zult consumeren, kunt u het afdekken met transparant plastic, maar houd er rekening mee dat dit niet volledig waterdicht is.

Op deze manier kunt u het voedsel uit het blikje langer in de koelkast bewaren. Met een combinatie van smaken die u zeker lekker zult vinden en die u niet wilt weggooien. Maar let wel, ook al zit het in een andere verpakking, het voedsel mag niet langer dan een week in de koelkast blijven staan.