Geen koelkast of fruitschaal: de truc om bananen lang vers te houden zonder dat ze bruin worden

bananen

Overal ter wereld heeft de banaan een plekje in elk huishouden. Of het nu voor het ontbijt of als tussendoortje is, hij is altijd aanwezig. Maar ondanks hun praktische kant en vele andere voordelen is het bewaren van bananen geen sinecure. Binnen enkele dagen kan deze vrucht bedekt raken met vlekjes en zijn versheid verliezen. Met een handige truc kunt u het rijpingsproces van bananen echter vertragen. Ontdek hoe in dit artikel.

Bananen worden na een paar dagen zwart

Hebt u ooit de kleurverandering van uw vers gekochte bananen opgemerkt? Meestal veranderen ze van felgroen naar zonnig geel, voordat ze volledig zwart worden. Zodra u die kleine bruine vlekjes ziet verschijnen, is dat trouwens al een teken dat ze verrijpt zijn.

Misschien weet u het niet, maar deze verandering wordt veroorzaakt door ethyleen, een plantenhormoon. Deze chemische boodschapper, die van nature door bananen wordt afgegeven, zet het rijpingsproces in gang. Wanneer bananen bij elkaar liggen, versnelt het ethyleen dat door één banaan wordt afgegeven het proces bij de andere bananen.

Eén enkele te rijpe banaan kan dus leiden tot voortijdig bederf van de hele tros. Een handige truc is echter om de steel, het deel waar de bananen aan elkaar vastzitten, met aluminiumfolie te omwikkelen. Deze fysieke barrière remt de verspreiding van ethyleen bij de bron.

Waarom werkt deze truc?

Aluminiumfolie vormt een barrière, een beetje zoals een dop, die de verspreiding van het gas naar de rest van de bananen vertraagt. Deze barrière stopt het rijpingsproces niet volledig, maar vertraagt het wel aanzienlijk. Zo behouden uw vruchten langer hun mooie gele kleur en stevigheid.

Voor een maximaal effect kiest u best bananen die nog lichtgroen zijn of net beginnen te vergelen. Hoe minder rijp ze zijn op het moment van de toepassing, hoe beter het resultaat. Deze truc werkt niet alleen voor een hele tros, maar ook voor individuele bananen.

Wikkel gewoon de steeltjes van elke vrucht afzonderlijk in een stukje aluminiumfolie. Zorg ervoor dat het folie goed aansluit, zodat er geen gas kan ontsnappen. Bewaar uw bananen vervolgens op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht.

Te vermijden fouten bij het bewaren van bananen

In tegenstelling tot wat u misschien denkt, verstoort intense kou de schil van bananen. Daardoor worden ze in een oogwenk zwart en zien ze eruit alsof ze bedorven zijn. Toch blijft het vruchtvlees binnenin intact. Als uw bananen al geschild of erg rijp zijn, kan een verblijf in de koelkast het rijpingsproces vertragen.

Een andere valkuil: de nabijheid van bepaalde vruchten zoals appels, peren, mango’s of avocado’s. Deze geven ethyleen af. Zoals we al hebben uitgelegd, is dit gas verantwoordelijk voor het versnellen van het rijpingsproces. Door ze bij elkaar te leggen, creëert u een omgeving die het rijpen van uw bananen versnelt.

Vermijd ook vochtige en warme hoekjes! Leg ze dus niet in de buurt van de oven of in een slecht geventileerde keuken. Warmte en vocht stimuleren de productie en werking van ethyleen. Voor een optimale bewaring kunt u uw bananen het beste op een rooster of in een hangmand bewaren. Hang deze op een koele, droge plaats, uit de zon.