Geen koelkast of magnetron: de truc om elk soort vlees in een mum van tijd te ontdooien

vlees

Ontdek hoe u uw vlees veilig en in recordtijd kunt ontdooien, zonder dat het zijn textuur en smaak verliest.

Bent u vergeten uw biefstuk uit de vriezer te halen en is het bijna etenstijd? Geen paniek! Er bestaat een onfeilbare truc om elk soort vlees in minder dan 60 minuten te ontdooien. Hier is alles wat u moet weten.

Traditionele methoden om vlees te ontdooien

De meest gebruikelijke methode is om het vlees in een bakje in de koelkast te zetten. Deze techniek zorgt voor een langzame en veilige ontdooiing.

Het duurt weliswaar enkele uren (vaak 12 tot 24 uur voor dikke stukken zoals een braadstuk). Toch is deze methode zeer effectief om bacteriegroei te voorkomen. Het vlees blijft sappig en de textuur blijft ongewijzigd.

“Een temperatuur onder + 4 °C vertraagt namelijk aanzienlijk de groei van micro-organismen zoals de bacterie Listeria monocytogenes en stopt de groei van de meeste ziekteverwekkers zoals Salmonella enterica”, benadrukt het Franse nationale agentschap voor voedselveiligheid (ANSES).

Voor wie minder tijd heeft, biedt de magnetron een snelle oplossing, maar voorzichtigheid is geboden. Ontdooien in de magnetron kan namelijk leiden tot gedeeltelijke garing van de randen van het vlees, vooral als het niet overal even dik is. Het resultaat? Een aangetaste textuur en smaak.

Ten slotte kunt u ook kiezen voor ontdooien aan de lucht. Bij deze techniek laat u het vlees op kamertemperatuur staan totdat het volledig ontdooid is.

Deze methode wordt echter afgeraden, omdat het vlees hierdoor wordt blootgesteld aan gevaarlijke temperaturen, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen. Vermijd deze methode dus!

De truc met koud water: snel, effectief en zonder risico!

De truc om uw vlees in minder dan 60 minuten te ontdooien is gebaseerd op een even eenvoudige als effectieve techniek: onderdompeling in koud water. Zo gaat u te werk.

Doe het vlees eerst in een goed afgesloten zak, zoals een diepvrieszak met ritssluiting. Zo voorkomt u direct contact met water, wat de smaak kan aantasten of besmetting kan bevorderen.

Vul een grote kom of uw gootsteen met koud water (ongeveer 4 tot 10 °C). Dompel de zak met vlees onder en zorg ervoor dat deze volledig onder water blijft.

Om het proces te versnellen, ververst u het water om de 15 à 20 minuten of plaatst u de bak onder een straaltje koud water. Volgens een studie van de USDA kunt u met deze methode ongeveer 450 g vlees in 30 tot 60 minuten ontdooien, afhankelijk van de dikte.

Wat u moet vermijden

Gebruik in de eerste plaats nooit warm of lauw water. Door de warmte kan het vlees niet alleen gedeeltelijk gaar worden, maar ook in een gevaarlijke temperatuurzone terechtkomen (tussen 4 en 60 °C) waar bacteriën zoals salmonella zich snel vermenigvuldigen, zoals aangegeven door het ANSES.

Laat het vlees ook niet langer dan nodig in het water liggen, want langdurige onderdompeling kan de textuur verzachten. Zorg er ook voor dat de zak perfect dicht is: een lek kan de natuurlijke sappen van het vlees verdunnen, wat de smaak aantast.

Zorg er ten slotte voor dat u het vlees onmiddellijk na het ontdooien bereidt. Dit om bacteriegroei te voorkomen. De aanbevelingen van de USDA zijn hierover heel duidelijk: “Voedingsmiddelen die in koud water zijn ontdooid, moeten worden bereid voordat ze opnieuw worden ingevroren. Als ze volledig zijn ontdooid, moeten ze onmiddellijk worden bereid.”