Deze witte aanslag, een ware plaag voor de esthetiek van badkamers en keukens, heeft ook invloed op de waterdruk. Maar het ergste is dat kalkaanslag in kranen de interne mechanismen kan beschadigen, wat tot dure reparaties kan leiden. Vergeet daarom de oude huismiddeltjes op basis van zuiveringszout of bleekmiddel! Ontdek in dit artikel de truc die echt werkt.
Waarom zuiveringszout en bleekmiddel vermijden?
Om kalkaanslag op kranen beter te bestrijden, moet u weten dat sommige ingrediënten effectiever zijn dan andere. Het is duidelijk dat dit niet het geval is voor zuiveringszout en bleekwater. Het eerste product is uitstekend in het maskeren van geurtjes, maar door het gebrek aan zuur is het machteloos tegen hardnekkige minerale afzettingen.
Het tweede product is weliswaar een krachtig ontsmettingsmiddel, maar blijkt een gevaarlijke en weinig effectieve oplossing te zijn om kalkaanslag te verwijderen. Bovendien kan het in combinatie met andere stoffen, zoals ammoniak of azijn, giftige gassen vrijgeven. Dit kan uw huishouden in een gevaarlijke situatie brengen.
Een eenvoudige en goedkope truc verandert echter alles en maakt korte metten met kalkaanslag. Hiervoor heeft u een zelfgemaakt schoonmaakmiddel op basis van witte azijn nodig. De milde zuurgraad van dit ingrediënt is namelijk perfect om kalkaanslag op te lossen zonder uw kranen te beschadigen. Bovendien heeft u het vast wel in huis.
Het geheim van de doeltreffendheid ervan schuilt in het vermogen om de structuur van calciumcarbonaat te breken, waardoor het gemakkelijker kan worden verwijderd. Voor een extra boost kunt u de azijn voor gebruik opwarmen. Door de warmte worden de moleculen namelijk gestimuleerd en wordt het ontkalken van uw keuken- of douchekranen versneld.
Zo dringt de azijn sneller en dieper door in de kalkaanslag op uw kranen.
Hoe verwijder je kalkaanslag van kranen?
Bent u die hardnekkige kalkaanslag die uw kranen dof maakt beu? Gebruik dan geen bleekmiddel of zuiveringszout, maar maak zelf een schoonmaakmiddel op basis van witte azijn. Gebruik hiervoor bij voorkeur azijn die bedoeld is voor schoonmaken, omdat deze een hogere concentratie heeft.
Neem vervolgens een pan, een hittebestendige plastic zak, een elastiekje (of een touwtje), een oude tandenborstel en een microvezeldoekje. De eerste stap is het lauw maken van de azijn. Giet de azijn in de pan en verwarm deze op een laag vuur tot hij aangenaam aanvoelt.
Let op: u mag de azijn niet laten koken, 50 tot 60 °C is voldoende. Zodra de azijn deze temperatuur heeft bereikt, giet u de vloeistof voorzichtig in de plastic zak. Plaats de zak vervolgens rond de met kalkaanslag bedekte kranen. Zorg ervoor dat de aanslag volledig ondergedompeld is in de azijn.
Daarna hoeft u alleen nog maar de zak stevig vast te maken met een elastiekje of touw om verschuiven of lekken te voorkomen. Laat de azijn minstens een uur inwerken. Voor hardnekkige vlekken kunt u de zak gerust een hele nacht laten inwerken. Na de inwerktijd haalt u de zak er gewoon weer uit.
U zult zien dat eenvoudig schrobben met de tandenborstel voldoende is om de resten te verwijderen. Om deze tip helemaal af te maken, veegt u het oppervlak af met een vochtige doek om de laatste resten te verwijderen en droogt u het zorgvuldig af. Uw kranen zullen weer glanzen, kalkvrij en klaar voor dagelijks gebruik!