Goedgekeurd door een expert: hoe u gemakkelijk 2 uur diepe slaap per nacht kunt winnen

slaap

“De beste strategieën zijn de eenvoudigste”, zegt onze sofrologe.

Diepe slaap is het moment waarop het lichaam het meest herstelt van de dag. Het is ook het moment waarop het immuunsysteem zich versterkt en het geheugen zich consolideert. Gemiddeld brengt een gezonde volwassene ongeveer 2 uur per nacht in diepe slaap door – dat is 25% van de totale slaaptijd – meestal geconcentreerd in de eerste uren van de nacht. “Slaap wordt bepaald door onze levensstijl en de manier waarop we omgaan met dagelijkse stress. Een gespannen en gestrest lichaam kan niet diep slapen“, legt Amélie Duprez, sofrologe, meteen uit. Diepe slaap kan dus alleen komen als we loslaten en ons volledig afsluiten van de buitenwereld. Om dat te bereiken, moeten we bereid zijn om de controle los te laten, ons over te geven om volledig in onszelf en met onszelf te zijn, en onze mentale activiteiten op stand by te zetten.

Om een diepe slaap te bevorderen, moet je je lichaam en geest opnieuw trainen om los te laten, zodat ze gewend raken aan het negeren van de buitenwereld. Het ideaal is om aan loslaten te werken op een moment dat er geen slaap op het spel staat. Met andere woorden, niet om 22 uur vlak voor het slapengaan, maar gedurende de hele dag. “De beste strategieën zijn de eenvoudigste”. Concreet kun je twee of drie keer per dag vijf minuten de tijd nemen om hartcoherentie te beoefenen: ga rechtop zitten, adem diep en langzaam (ongeveer zes ademhalingen per minuut) om je te concentreren. “In het begin zul je een soort onrust in je hoofd voelen, omdat het in onze moderne samenleving erg moeilijk is om los te laten. We hebben de neiging om te denken dat het te lang duurt en dat het geen zin heeft, maar door dit soort oefeningen in onze dagelijkse routine op te nemen, verminderen we stress en bevorderen we een staat van rust en emotioneel evenwicht, wat bevorderlijk is voor een diepe slaap“, vervolgt onze gesprekspartner.

Het is ook mogelijk om je eigen lichaam te misleiden. “Hoe paradoxaal het ook mag klinken: als ik spanning toevoeg aan spanning, ontstaat er ontspanning”, legt de deskundige uit. Ga dus liggen en span je hele lichaam aan, je armen, je vuisten, je benen… Vervolgens adem je diep in door je neus en houd je je adem in, terwijl je je zo gespannen mogelijk houdt. Als je niet meer kunt, laat je alles los. “Dit is een onfeilbare manier om te ontspannen en een goede nachtrust te bevorderen”.

Daarnaast is een goede slaaphygiëne essentieel om goed te kunnen herstellen: houd zoveel mogelijk een regelmatig slaappatroon aan, beperk het gebruik van beeldschermen 1 tot 2 uur voor het slapengaan, sport bij voorkeur ’s ochtends of ’s middags (lichaamsbeweging stimuleert een diepe slaap), slaap in een donkere, stille en koele kamer (rond 18 °C), vermijd cafeïne na 15 uur en alcohol ’s avonds. Tot slot helpt blootstelling aan natuurlijk licht in de ochtend om de biologische klok te reguleren en de algehele slaapkwaliteit te verbeteren.