De munten zullen aan het publiek worden tentoongesteld nadat ze zijn onderzocht om hun herkomst en samenstelling te bepalen
Hij ging op een gewone ochtend wandelen en kwam thuis met een van de grootste archeologische vondsten van het afgelopen decennium. Een vrouw uit de regio Kutnohorsk in Tsjechië vond een meer dan 900 jaar oude aardewerken pot met meer dan 2.150 zilveren munten uit de middeleeuwen, bekend als denarii.
Hoewel de pot waarin ze zaten bijna helemaal kapot was, vormen de munten een waardevolle collectie die nu wordt onderzocht door experts van het Archeologisch Instituut van de Tsjechische Academie van Wetenschappen in Praag en het Tsjechisch Zilvermuseum in Kutná Hora.
Een van de archeologen die leiding geeft aan dit project, Filip Velímský, zegt dat de pot waarschijnlijk ergens in het eerste kwart van de 12e eeuw is verstopt. In die tijd, zo vertelt hij, was het land in politieke onrust en waren er voortdurend strijd om de troon van Praag.
Het verstoppen van de munten in een aardewerken pot om ze veilig te bewaren, werkte. Ook al kon de eigenaar ze nooit meer terugkrijgen, zijn buit is 900 jaar lang intact gebleven.
Een oorlogsbuit? De mysterieuze oorsprong van de middeleeuwse munten gevonden in Tsjechië
Maar de eigenaar moet een belangrijk persoon zijn geweest, want volgens deskundigen was het een enorm bedrag voor een gewone burger.
Aangezien de regio Kutnohorsk bekend stond om de voortdurende strijd tussen legers om de prinselijke troon van Praag, denken deskundigen dat deze grote verzameling munten bedoeld was om de soldaten te betalen. Of misschien waren ze oorlogsbuit.
Na een grondige analyse hebben experts vastgesteld dat de munten waarschijnlijk zijn geslagen in de Munt van Praag met zilver dat in die tijd naar Bohemen werd geïmporteerd.
Op basis van de eerste onderzoeken van deze buit wordt aangenomen dat de munten onder het bewind van verschillende leiders zijn geslagen: Přemysl (tussen 1085 en 1107), koning Vratislav II en de prinsen Břetislav II en Bořivoje II.
Hoewel de ware oorsprong van deze schat wellicht nooit helemaal bekend zal worden, zijn de museummedewerkers druk bezig om elke munt te registreren, schoon te maken en door een röntgenapparaat te halen om de exacte samenstelling te bepalen. Het is de bedoeling om de collectie nog voor het einde van dit jaar aan het publiek te tonen, aangezien deze deel uitmaakt van de geschiedenis van Tsjechië.