Hij stortte 16.500 euro in contanten in een geldautomaat en de machine schakelde uit nadat hij de biljetten had ingeslikt: een technicus stond vooraan en wist niet wat hij moest doen.

“De geldautomaat begon de laatste biljetten te tellen voordat hij plotseling uitviel. Mijn kaart werd uitgeworpen en het beeldscherm werd zwart. Het geld was weg,” zei het slachtoffer.

Alain Plouvier, een Belgische winkelier die gewend is grote hoeveelheden contant geld te verwerken voor zijn zaak, maakte op dinsdag 29 april een ongewone gebeurtenis mee in Vilvoorde, ten noorden van Brussel. Elke week gaat hij naar de geldautomaat van zijn bank om geld op te nemen, maar de laatste keer bezorgde dit eenvoudige gebaar hem een hoofdpijn die meer dan drie weken aanhield en het functioneren van het gezamenlijke banknetwerk van de belangrijkste financiële instellingen van het land in twijfel trok.

Op die dag ging Plouvier zoals gewoonlijk naar de geldautomaat van het Batopin-netwerk om 16.500 euro in contanten te storten, verdeeld in drie partijen: eerst 150 biljetten van 50 euro, dan nog eens 100 biljetten van dezelfde waarde en tot slot 200 biljetten van 20 euro. Volgens het slachtoffer zelf verliepen de eerste stortingen vlot. Maar alles veranderde toen hij de laatste groep biljetten erin deed.

“Hij startte de geldautomaat opnieuw op, maar er was geen spoor van het geld. Geen bewijs van de transactie, helemaal niets”.

“De geldautomaat begon de laatste biljetten te tellen voordat hij plotseling afsloot. Mijn kaart werd uitgeworpen en het beeldscherm werd zwart. Het geld was weg,” vertelde Plouvier aan de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Op het moment van het incident was een IT-technicus van Batopin ter plaatse om onderhoud uit te voeren aan de geldautomaat. Geconfronteerd met de storing probeerde hij het apparaat opnieuw op te starten, maar vond niets om te verifiëren dat het geld was ingevoerd en geen bewijs van de transactie. “Hij startte de geldautomaat opnieuw op, maar er was geen spoor van het geld. Geen bewijs van de transactie, helemaal niets,” legde de handelaar uit. Als onderdeel van de verificatie probeerde de technicus nog een stortingstransactie te simuleren, maar het apparaat viel meteen weer uit.

Met deze twee mislukkingen werd de leemte in het aansprakelijkheidsbeheer blootgelegd. Batopin is een gezamenlijk initiatief van de vier grootste banken van België – BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Belfius – om het netwerk van geldautomaten in het hele land te centraliseren. Deze gedeelde structuur kan het echter moeilijk maken om problemen op te lossen wanneer er zich incidenten voordoen.

“Nu weet ik dat ik nooit meer zo’n geldautomaat zal vertrouwen.

Plouvier, een klant van KBC, diende zijn klacht in bij deze bank, maar kreeg veel tegenstrijdige antwoorden. “Ze antwoordden dat ze niets konden doen, omdat de geldautomaat eigendom is van Batopin. Batopin van zijn kant stuurde me door naar KBC,” zei ze. Ondanks pogingen van de filiaalmanager, die verschillende keren contact opnam met het hoofdkantoor, leek dagenlang niemand toegang te hebben tot concrete informatie over de verblijfplaats van het geld.

De situatie, die meer dan drie weken aanhield, liet de handelaar achter met een gevoel van diep wantrouwen. “In ons geval wordt 40% van de betalingen nog contant gedaan. Elke week stort ik geld, meestal zonder problemen. Maar nu weet ik dat ik nooit meer op zo’n geldautomaat zal vertrouwen”, zei hij.

Uiteindelijk, en na veel lobbyen, kwam het verhaal tot een gunstig resultaat. Volgens Julie Kerremans, woordvoerster van Batopin, “werd het geld gerecupereerd en teruggegeven aan de betrokken bank, die de klant zal terugbetalen”.

Het bedrijf schreef de storing toe aan een onopzettelijke actie van een bezoeker die de technische fout veroorzaakte en benadrukte dat het om een uitzonderlijk geval ging. “Slechts 0,05% van de deposito’s geeft aanleiding tot een rechtszaak. Deze gevallen vereisen een grondige analyse en zorgvuldige afhandeling, in samenwerking met de bank van de klant,” legde Kerremans uit. Bijna een maand na het incident verscheen de storting van 16.500 euro eindelijk op de rekening van Plouvier, waarmee het voorval was afgesloten.