verborgen functies of onopvallende details die vaak onopgemerkt blijven. We hebben al gezien hoe veel van deze functies verrassend kunnen zijn bij nietmachines, keukentafels, deurscharnieren, nagelknippers en zelfs bij koekenpannen of spaghettilepels. Wat ik niet wist, en jij misschien ook niet, is dat het meetlint aan het uiteinde een gaatje heeft dat erg handig is. Hetzelfde geldt voor het kleine metalen plaatje.
Als je thuis een klassieke meetlint hebt of ooit een duimstok hebt gebruikt, is het je vast wel eens opgevallen dat er meestal een duidelijk zichtbaar gaatje aan het uiteinde zit. Hoewel het op het eerste gezicht misschien een esthetisch detail lijkt, heeft het in feite een zeer praktische functie en zit het er niet toevallig.
Het is geen versiering
Ik moet toegeven dat ik het ook niet wist, totdat op een dag, terwijl er thuis meubels werden gemonteerd, de installateur het me uitlegde terwijl hij de maten opnam. Het gaat namelijk niet alleen om het gaatje: zelfs het kleine metalen plaatje aan het uiteinde heeft een belangrijke functie.
Het kleine gaatje dat meetlinten (ook metalen) meestal aan het uiteinde van de lip hebben – het metalen stukje aan het uiteinde – heeft een zeer praktische functie: het is bedoeld om aan spijkers, schroeven of bevestigingsmiddelen te worden bevestigd.
Dat maakt het werk gemakkelijker. Zo kun je de rol op een bepaalde plek vastzetten en uitrollen zonder hem met de hand vast te houden, wat erg handig is als je alleen werkt of een nauwkeurige meting vanaf een vaste plek moet doen. Bovendien blijft de rol zo stabiel en verschuift hij niet tijdens het meten.
Ook het beweegbare plaatje is belangrijk
Naast het gat aan een van de uiteinden is u vast ook een klein metalen plaatje met een omgebogen rand opgevallen dat iets kan bewegen. Net als het gat is ook dit detail niet toevallig: het heeft een specifieke functie die is bedoeld om de nauwkeurigheid bij het meten te verbeteren.
De kleine beweging die het metalen plaatje mogelijk maakt, oftewel de lichte speling – het plaatje beweegt iets naar binnen en naar buiten – heeft een belangrijke reden: het compenseert de dikte van het plaatje zelf tijdens het meten.
Met andere woorden, het is bedoeld om nauwkeuriger te meten. Wanneer u een meting uitvoert vanaf een buitenrand (bijvoorbeeld door de lip tegen een muur te plaatsen), trekt de plaat zich terug. En wanneer u dit doet vanaf een binnenrand (door de lip in een hoek te haken), verschuift de plaat naar buiten. De exacte afmetingen veranderen dus.
Deze speling, die meestal gelijk is aan de dikte van het metaal, compenseert het verloren of gewonnen ruimte en zorgt ervoor dat de meting altijd nauwkeurig is, ongeacht of u de meetband duwt of trekt. Zo voorkomt u dat die kleine dikte millimeters toevoegt of aftrekt bij de meting.