We doen het zonder ons te realiseren hoe gevaarlijk het is, of dat het het eten bederft.
Drie jaar geleden kreeg ik van mijn familie een air fryer. Het was een geweldig cadeau dat ik veel gebruik. Ik gebruik hem heel veel. Ik gebruik het om bijna alles te maken, van escalivada tot gebraden kip of popcorn. Wat niemand me had verteld, was dat ik geen bakpapier hoefde te gebruiken.
Fred van der Weij, een uitvinder uit Nederland, was op zoek naar een manier om knapperige aardappelen te maken zonder ze in olie te hoeven dompelen toen hij in 2005 op het idee van de air fryer kwam. Na drie jaar prototypeontwikkeling presenteerde hij zijn air fryer, geproduceerd door Philips, op de Internationale Funkausstellung (Internationale Elektronica Tentoonstelling) in 2010. Philips was degene die ermee begon en nu hebben we luchtfriteuses van alle merken.
Wat niemand je vertelde: gebruik geen bakpapier in een air fryer
In mijn geval, en ik denk in dat van iedereen, gebruik ik bakpapier zodat de friteuse niet zo vies wordt en zodat het schoonmaken achteraf makkelijker is. Maar de makers zeggen: “gebruik nooit lichte ingrediënten of bakpapier in het apparaat”. De reden hiervoor is dat het bedekken van de bodem van de friteuse met papier de hete luchtstroom kan verstoren waardoor het apparaatzo goed werkt. Als die stroom wordt veranderd, wordt het koken ongelijkmatig en zijn de resultaten slechter.
Bovendien, als het papier niet goed vastzit, kan het zich verplaatsen in de friteuse en verbranden, met alle gevaren van dien. Het beweegt en blokkeert de verwarmingselementen of blijft plakken op plekken die niet in contact mogen komen met brandbare materialen zoals dit soort papier, waardoor het beschadigd kan raken of zelfs brand kan veroorzaken.
Die stroom hete lucht, die het voedsel gaart, wordt over 360 graden verdeeld en heeft ruimte nodig om vrij in alle richtingen te circuleren. Als je bakpapier gebruikt, voorkom je het convectie-effect dat voedsel gelijkmatig gaart en knapperig maakt. Als je niet wilt dat het vies wordt, kun je kiezen voor siliconen bakplaten die ontworpen zijn voor de Airfryer of geperforeerde vormen die de luchtstroom ononderbroken laten doorgaan. Dit verbetert onze gerechten en verlengt ook de levensduur van de friteuse. Ik wou dat ik dit eerder had geweten.