Je doet het al je hele leven verkeerd: dit is het deel van de wasmachine waar je het wasmiddel in moet doen.

In dit digitale tijdperk, waarin zelfs gloeilampen een WiFi-verbinding hebben, zijn veel wasmachines uitgerust met meer knoppen dan een spelcomputer en meer programma’s dan een afstandsbediening voor de tv. Te midden van zoveel innovatie is er echter één ding dat altijd hetzelfde is gebleven: de lade. Dit compartiment verdeeld in drie ruimtes, vol met symbolen die lijken op hiërogliefen, is nog steeds een groot mysterie: waar gaat het wasmiddel in de wasmachine, de wasverzachter, wat gebeurt er als ik een fout maak, wat gebeurt er als de wasmachine niet goed werkt?

Achter deze ogenschijnlijk eenvoudige vragen gaat een realiteit schuil: verkeerd gebruik van de lade kan leiden tot alles van slecht gewassen kleding tot interne schade aan de wasmachine. Een van de grootste nadelen van het gebruik van de wasmachinelade is dat er niet altijd duidelijke instructies bij zitten. De meeste modellen hebben echter een vrij gemeenschappelijke symboliek die als referentie kan dienen: het vak met de markering “I” of “A” komt overeen met de voorwas, een functie die alleen wordt gebruikt als de kleding erg vuil is; het vak met de markering ‘II’ of “B” is voor het hoofdwasmiddel, dat het meest wordt gebruikt; en tot slot is het vak met het symbool van een bloem, een ster of een visgraat gereserveerd voor de wasverzachter.

Waar moet het wasmiddel in de wasmachine?

De meeste huishoudelijke wasmachines hebben een lade die verdeeld is in drie compartimenten. Elke lade is ontworpen om het corresponderende product op het juiste moment in de wascyclus te doen. Hoewel het enigszins kan variëren afhankelijk van het merk of model, is de algemene indeling als volgt:

  • Compartiment I (of A): bedoeld voor de voorwas. Dit programma wordt alleen gebruikt als het wasgoed bijzonder vuil is, zoals werk- of sportkleding. Als u de voorwasfunctie niet gebruikt, moet dit compartiment leeg blijven.
  • Compartiment II (of B): dit is het belangrijkste compartiment, dat verantwoordelijk is voor de hoofdwas. Hier gaat het wasmiddel van de wasmachine in (poeder of vloeibaar, afhankelijk van voorkeur en compatibiliteit met het model). Dit is het meest gebruikte compartiment en zorgt ervoor dat het wasgoed er schoon uitkomt.
  • Compartiment met bloemensymbool (of C): dit is gereserveerd voor de wasverzachter. Het is meestal kleiner en heeft een binnenmarkering die het maximumniveau aangeeft. Als de hoeveelheid wordt overschreden, kan de wasverzachter voortijdig worden uitgeschonken of stil blijven staan, waardoor er resten of zelfs nare geurtjes ontstaan.

Hoewel het op het eerste gezicht een onbelangrijk detail lijkt, kan het verkeerd gieten van de producten in de lade onverwachte gevolgen hebben voor zowel de efficiëntie van de was als voor de wasmachine. Een van de meest voorkomende fouten is om wasmiddel in de ruimte te doen die bedoeld is voor wasverzachter. In dit geval kan het wasmiddel te laat of niet goed geactiveerd worden, waardoor het wasgoed vies wordt of zeepresten achterlaat.

Sommige mensen doen de wasverzachter ook in het voorwasvakje, vooral als het niet duidelijk is wat wat is. Dit kan ertoe leiden dat de ontharder zich nooit met het water mengt of in het verkeerde stadium van de cyclus wordt vrijgegeven, waardoor het zijn effect volledig verliest. Bovendien kan de ontharder zich daar ophopen, bederven of nare geurtjes veroorzaken.

De lade schoonmaken

De wasmachinelade is een van die onderdelen waar we meestal geen aandacht aan besteden, maar waar zich meer vuil ophoopt dan we denken. Door het gebruik van wasmiddel, wasverzachter en andere schoonmaakproducten is het normaal dat er na verloop van tijd kleverige resten en zelfs schimmel ontstaan. Deze vochtige, gesloten omgeving is ideaal voor bacteriën en slechte geuren om zich te vermenigvuldigen.

Daarom is het regelmatig schoonmaken van de box niet alleen aan te raden, maar ook noodzakelijk. Idealiter moet de box één keer per maand volledig worden verwijderd voor een grondige reiniging. Bij de meeste modellen kan de box gemakkelijk worden verwijderd door zachtjes aan een lipje te trekken of erop te drukken.

Eenmaal verwijderd kan de box gewassen worden met warm water, zeep en een klein borsteltje (zoals een oude tandenborstel) om in alle hoekjes en gaatjes te komen. Als er veel vastzittend vuil of een vieze geur is, is een mengsel van witte azijn en zuiveringszout een zeer effectieve natuurlijke oplossing.

Het is ook belangrijk om de uitsparing waar het kastje in zit te controleren, omdat zich hier ook vuil ophoopt. Een vochtige doek of wattenstaafje kan je helpen om deze moeilijkere plekken schoon te maken. Als je de box goed laat drogen voordat je hem terugplaatst, voorkom je constante vochtigheid en daarmee schimmelvorming.

Kortom, weten hoe je elk compartiment moet herkennen en op de juiste manier moet gebruiken, kan het verschil maken tussen een vlekkeloze was en een was die vol vlekken of nare geurtjes zit. Dit is geen technische kwestie, maar een basiskennis die we allemaal zouden moeten beheersen. Want uiteindelijk hangt schone kleding niet zozeer af van het model wasmachine, maar van het goede gebruik dat we maken van de eenvoudigste onderdelen.