Kan je zonder risico warm water uit de kraan gebruiken om een pan water sneller aan de kook te brengen?

water

Dacht je dat je tijd kon besparen in de keuken met warm water uit de kraan? Lees dit eerst voordat je je pan vult, het is niet zo onschuldig als het lijkt!

Je hebt weinig tijd of geen zin om te koken. U wilt dat het snel gaat, dus gebruikt u dit trucje: u giet heet water uit de kraan rechtstreeks in uw pan om een paar minuten kooktijd te besparen.

U denkt dat dit een slim idee is, maar het is juist het tegenovergestelde. Niet alleen werkt het niet zo goed, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor uw gezondheid, aldus een artikel van France Bleu.

Warm water uit de kraan is niet zo magisch

Warm water uit de kraan komt helaas niet uit de lucht vallen. Het wordt opgeslagen in een boiler, waar het een hele tijd stil blijft staan. En stilstaand water betekent hallo bacteriën.

Sommige bacteriën, zoals legionella, zijn dol op dit geïmproviseerde spa-badje. Het resultaat: “het gebruik van warm water uit de kraan om tijd te besparen in de keuken kan onverwachte gevolgen hebben”… en dat is niet bepaald goed voor uw gezondheid.

Leidingen die wraak nemen

Een ander nadelig gevolg waar we niet altijd aan denken: warmte maakt water corrosiever. Het tast de leidingen vrolijk aan en knagt daarbij aan zware metalen zoals koper, ijzer of zink. En in een oud huis kan er zelfs wat lood achterblijven… Ook niet erg smakelijk dus.

Hoe kunnen we dan sneller werken?

Moeten we dan maar terugvallen op de goede oude methode? Ja, want uw gezondheid verdient beter dan warm water uit de kraan dat schadelijk is voor u. Maar er zijn toch een paar kleine details die u moet weten. En wees gerust, het gaat snel en is niet ingewikkeld.

Vul eerst uw pan met koud kraanwater. Eerste belangrijk detail: vergeet niet om het water een paar seconden te laten lopen voordat u het gebruikt. Om vervolgens een paar kostbare minuten kooktijd te winnen, kunt u het volgende doen: doe een deksel op uw pan. Ja, zo simpel is het! Maar we verzekeren u dat het echt een verschil maakt.

Tot slot nog dit:Warm water rechtstreeks uit de kraan halen om het koken te versnellen lijkt misschien een goed idee, maar dit is om gezondheidsredenen te vermijden”.