Mark Zuckerberg leidt Meta door slechts een “kleine groep” van 30 mensen aan te sturen.

De ondernemer zei dat hij de voorkeur geeft aan een niet-hiërarchische structuur en beschouwt zijn team als een “kernleger dat alles kan bereiken binnen het bedrijf”.

Mark Zuckerberg houdt direct toezicht op een “kernleger” van 25 tot 30 luitenants bij Meta en vertrouwt sterk op hen voor zelfmanagement. In een gesprek met John Collison, president van Stripe, beweerde Zuckerberg geen regelmatige één-op-één-gesprekken te hebben met werknemers die onder hem werken.

Mark Zuckerberg geeft de voorkeur aan een “niet-hiërarchische” structuur bij Meta en geeft alleen direct leiding aan een “kleine groep” van 25 tot 30 werknemers.

Zuckerberg met Stripe CEO John Collison tijdens de Stripe Sessions van het bedrijf in San Francisco, waarin hij onthult hoeveel mensen hij aanstuurt en hoe hij denkt over één-op-één gesprekken.

“Ik denk dat als je aan mij rapporteert, je moet weten hoe je jezelf moet managen,” zei de Meta chief executive tijdens het interview, eraan toevoegend dat hij geen een-op-een-gesprekken heeft met ondergeschikten. “Maar ik denk dat voor de rest van het bedrijf, management cruciaal is en een belangrijke manier voor mensen om te groeien.”

Zuckerberg voegde eraan toe: “Als ik zeg dat ik geen één-op-één vergaderingen heb, en ik heb geen terugkerende geplande één-op-één vergaderingen, praat ik constant met al deze mensen, meer dan ze met mij willen praten, dat weet ik zeker. Maar als ik iets heb waar ik met ze over wil praten, of als ze met me willen praten, probeer ik meestal redelijk wat tijd vrij te maken.”

Zuckerberg is niet de enige techleider die regelmatige één-op-één gesprekken met zijn werknemers vermijdt.

Ondanks het feit dat hij ongeveer 60 directe medewerkers heeft, zegt ook Nvidia CEO Jensen Huang dat hij niet regelmatig met hen vergadert, met het argument dat dit de informatiestroom vertraagt en onnodige hiërarchie creëert.

In plaats daarvan zegt Huang dat hij breed communiceert, ad hoc feedback geeft en alleen privé vergadert als werknemers dat nodig hebben, waarbij hij “alles laat vallen” voor hen.

Zuckerbergs “kernleger

Voor zijn directe team zei Zuckerberg dat hij toezicht houdt op een groep die hij “ironisch genoeg” een “kleine groep” noemt, hoewel die uit 25 tot 30 mensen bestaat.

“Ik investeer veel tijd om ervoor te zorgen dat er een goed verbonden groep is die alle context heeft van wat er gaande is”, zei hij en voegde eraan toe dat het team functioneert als een “kernleger dat in staat is om alles binnen het bedrijf te bereiken”.

“Ik probeer regelmatige vergaderingen tot een minimum te beperken, dus ik doe twee dingen per week met deze kleine groep: een open discussie over strategie en dan onze operationele vergadering waar ik kijk naar de prioriteiten van het bedrijf,” voegde hij eraan toe.

Zuckerberg zei dat Meta’s werk is onderverdeeld in ongeveer vijftien verschillende productdivisies, verspreid over kernapplicaties voor consumenten zoals Facebook en Instagram, de advertentiemotor en opkomende gebieden zoals virtuele en augmented reality.

Elke divisie staat onder toezicht van een senior executive met app-gerichte teams onder Chris Cox, Meta’s chief product officer, cross-functionele functies onder leiding van Javier Olivan, chief operating officer, en groepen die toekomstige technologieën onderzoeken (AR/VR-platforms, AI-onderzoek en andere geavanceerde initiatieven) die rapporteren aan chief technology officer, Andrew Bosworth.

Meta’s “platte” structuur

Zuckerberg werkt al jaren aan het afvlakken van de hiërarchie van Meta om de efficiëntie binnen het bedrijf te vergroten.

In maart 2023 riep hij een “Jaar van Efficiëntie” uit bij Meta, met als doel meerdere managementlagen binnen het bedrijf te elimineren om de besluitvorming te versnellen.

In de loop van dat jaar kondigde Meta plannen aan om ongeveer 10.000 functies te schrappen als onderdeel van het streven naar nivellering.

Als gevolg daarvan werden veel managers op middenniveau gevraagd om rollen als individuele medewerker op zich te nemen om de overdracht en vertraging in de informatiestroom te verminderen.