Er zijn meer dan 250 invasieve uitheemse soorten geïdentificeerd in Spanje. Sommige zijn nauwelijks voelbaar, andere hebben al gewassen of lokale ecosystemen veranderd, maar er zijn er ook die zorgwekkend zijn vanwege de impact die ze veroorzaken. Onder hen is een vis die wel 120 kilo kan wegen, alles eet en steeds vaker in steeds meer delen van Spanje wordt aangetroffen.
Onlangs was deze vis de hoofdrolspeler bij een visserij in Sevilla, waar niet één of twee, maar meer dan 30 exemplaren op één dag werden gevangen. Dit feit geeft de omvang van het probleem weer en als er niet snel actie wordt ondernomen, zullen de gevolgen ernstiger zijn dan je je kunt voorstellen.
De invasieve vis die de Spaanse rivieren overneemt
De soort die het nieuws heeft gehaald is de meerval. Een vis van Midden-Europese oorsprong die de grote indringer van onze rivieren is geworden. Het grootste probleem met deze vis is dat hij zich aanpast aan elk ecosysteem, een vraatzuchtige honger heeft en erg stil is.
Het alarmsignaal kwam van TikTok, waar de gebruiker @mauro_pescas een afbeelding deelde vergezeld van een krachtige zin: “Je weet dat het over een tijdje serieus wordt als je er op één dag 30 van dit formaat vangt”.
De post heeft al meer dan 150 reacties en meer dan 500 likes opgeleverd. De reacties zijn het erover eens dat dit al uit de hand aan het lopen is.
Om ze te vangen, legt Mauro uit dat hij natuurlijk aas gebruikte, voornamelijk regenwormen en asticot, en hij deed het in de Guadalquivir, waarschijnlijk onder de Delicias brug, in het hart van het centrum van Sevilla.
“We hebben al 40 kilo gevangen, maar gisteren is niet normaal. Met z’n drieën hebben we minstens 40 van deze jongens eruit gehaald”. Met andere woorden, wat toevallig leek, wordt nu heel gewoon.
Waarom zijn meervallen een bedreiging voor Spaanse rivieren?
Meervallen zijn niet alleen groot (ze kunnen meer dan tweeënhalve meter worden), ze zijn ook gevaarlijk voor het ecologisch evenwicht. Zijn dieet is alles wat beweegt en een minimum aan vlees heeft: vis, krabben, kikkers, watervogels en zelfs kleine zoogdieren.
In 2018 werd een vos terriër verslonden door een van deze exemplaren in de rivier Tiétar, in Cáceres.
Sinds zijn aankomst in Spanje, tientallen jaren geleden geïntroduceerd door sportvissers, heeft de meerval de Ebro, de Taag en nu de Guadalquivir gekoloniseerd. Overal waar hij verblijft, verdwijnen de inheemse soorten. Karper, barbeel of bogue zijn enkele voorbeelden.
Bovendien verandert deze vis de structuur van de voedselketen, verdringt hij andere roofdieren, wijzigt hij de fauna… En dat doet hij met een aanpassings- en voortplantingsvermogen dat elke poging om hem uit te roeien bemoeilijkt.
Welke maatregelen worden er genomen om deze vis uit te roeien?
De meerval maakt deel uit van de Spaanse catalogus van invasieve uitheemse soorten, wat een strikt verbod inhoudt op het vervoeren, uitzetten of verhandelen ervan. De regelgeving verplicht om alle gevangen exemplaren te slachten. Ze mogen onder geen beding worden teruggezet in het water.
In dit scenario wordt vissen de belangrijkste barrière om hun expansie te stoppen. De autoriteiten staan de vangst onbeperkt toe en moedigen de actieve visserij zelfs aan als een vorm van biologische controle.