Niemand kent deze truc: als je deze vrucht tussen de aardappelen legt, gaan ze niet kiemen

aardappelen

Hoewel deze truc bij het grote publiek weinig bekend is, is hij door iedereen die hem heeft uitgeprobeerd bevestigd.

Het komt zelden voor dat je een hele zak aardappelen in één maaltijd opmaakt. Meestal is het zelfs onmogelijk om een zak van 2, 5 of zelfs 10 kg aardappelen in minder dan een paar weken op te eten. Helaas duurt het veel minder lang voordat dit voedingsmiddel begint te kiemen.

En deze snelle rijping kan gevaarlijk zijn. Zodra de kiemen enkele centimeters lang zijn, vormen ze een risico voor de spijsvertering. Vanaf dat moment wordt sterk aangeraden om de geopende zak weg te gooien. Maar hoe kun je het proces vertragen om te voorkomen dat al dat voedsel verloren gaat? Hoewel boeren adviseren om aardappelen op een donkere en koele plaats zoals de koelkast te bewaren, is er een minder bekend geheim om te voorkomen dat ze gaan kiemen. Het draait allemaal om combinaties…

Het is waar dat groentetelers gewoonlijk aanbevelen om fruit en groenten apart en uit de buurt van andere voedingsmiddelen te bewaren, omdat sommige ethyleen afgeven, een natuurlijk hormoon dat verantwoordelijk is voor het rijpen van fruit. Bananen, kiwi’s, perziken, peren en vijgen hebben bijvoorbeeld de neiging om andere fruitsoorten snel te laten bederven. Maar hoewel de appel ook op deze lijst staat, is het juist deze vrucht die ervoor zorgt dat aardappelen langer eetbaar blijven.

Hoewel appels gevaarlijk zijn voor ander fruit en groenten, remmen ze het kiemen van knolgewassen aanzienlijk of vertragen ze dit. Voeg een appel toe aan het netje met aardappelen voordat u dit in de koelkast legt, zodat uw knolgewassen enkele dagen langer goed blijven. “Een enkele appel tussen de aardappelen leggen is een praktische en vooral chemievrije methode om kieming tegen te gaan”, bevestigt Jayanty Sastry, post-oogstfysioloog bij het aardappelprogramma van de Colorado State University.

Gebruik deze methode echter met mate. Op lange termijn kan het ethyleengas zijn rijpende werking hervatten en het tegenovergestelde effect hebben. Het is ook belangrijk om te weten dat uien de grootste vijanden van aardappelen zijn. Als u ze in de buurt van aardappelen bewaart, kunnen ze het kiemen sterk versnellen.

Enkele decennia geleden hebben onze grootmoeders trouwens een andere methode beproefd en bewezen: die met laurierblaadjes. Laurierblaadjes zijn niet alleen zeer nuttig om voedselmotten en kevers te verjagen, maar hebben ook schimmelwerende eigenschappen. Ze kunnen dus schimmelvorming vertragen en groene vlekken op aardappelen voorkomen. Magisch!