Een heel eenvoudig geheim waarmee je brood langer kunt bewaren en het altijd vers blijft.
Brood is altijd aanwezig op onze tafels, of het nu is om een heerlijk toastje met olijfolie en tomaat te maken, een broodje met ham of gewoon als bijgerecht bij de lekkerste gerechten. Het probleem ontstaat wanneer we meer kopen dan we de komende dagen zullen consumeren en we het niet willen verspillen. Op dat moment is de vriezer meestal onze beste bondgenoot, maar toch moet je dit niet zomaar doen. Hier leren we je een eenvoudige techniek om te voorkomen dat het brood kapot gaat in de vriezer.
De truc om brood in te vriezen zonder het te beschadigen
Het beste kunt u vershoudfolie gebruiken, die u strak om het brood wikkelt. Het brood moet goed verpakt zijn, want als er lucht tussen zit, ontstaat er ijs in het brood en wordt het zacht bij het ontdooien. Als alternatief kunt u een diepvrieszak met hersluitbare sluiting gebruiken, waarbij u ervoor zorgt dat er geen lucht in zit voordat u de zak sluit.
Als het om brood met een harde korst gaat, zoals een stokbrood, kun je een extra bescherming toevoegen: eerst een laag bakpapier en daarna de diepvrieszak of vershoudfolie. Zo blijft de textuur van de korst behouden, die het meest te lijden heeft bij contact met kou.
Als extra tip kan het bewaren van brood onderin een lade van de vriezer een groot verschil maken, omdat het zo niet wordt blootgesteld aan temperatuurschommelingen telkens wanneer de deur wordt geopend. En vergeet natuurlijk niet om een etiket met de datum van bewaring op het brood te plakken, ook al blijft het meestal tot drie maanden in de vriezer goed, want het is beter om het niet te lang te bewaren.
Hoe ontdooi je brood zodat het knapperig blijft?
Als je brood dat al een tijdje bewaard is weer wilt gebruiken, zijn er verschillende manieren om dat goed te doen. De meest gebruikelijke en eenvoudige manier is het op kamertemperatuur op een rooster te laten rusten. Bedek het op dat moment niet met zakken of doeken, want het moet in contact komen met de lucht om te kunnen ademen. Afhankelijk van de grootte duurt dit langer of korter, maar het is een methode die heel goed werkt en de textuur van het brood respecteert.
Als u knapperig brood wilt, is de oven uw beste vriend. Verwarm de oven voor op 180-200 ºC, besprenkel de onderkant van het brood met een beetje water en leg het ongeveer 10 minuten direct op het rooster. De stoom die ontstaat, doet de korst weer opleven en u krijgt de beste textuur, net als wanneer het vers gebakken is. De heteluchtfriteuse kan een uitstekend alternatief zijn als je veel haast hebt. Je hoeft het brood alleen maar 5 minuten op het rooster te leggen en in de gaten te houden.
Voor brood uit een broodvorm of broodjes kan de magnetron werken. Leg er alleen een vochtig papieren servetje overheen zodat ze niet uitdrogen. Verwarm ze langzaam, in intervallen van 15 seconden.