Ontdek de oplossing die deze jongeman bedacht om de zeeën te verkennen en het afval eruit te halen.
Een van de grootste milieuproblemen van dit moment is de vervuiling van de oceanen. Elke dag wordt er een enorme hoeveelheid plastic in de oceanen gedumpt, wat het leven van de fauna in gevaar brengt. Om dit probleem op te lossen heeft Boyan Slat, een miljonair ondernemer uit Nederland, The Ocean Cleanup opgericht, een bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld om zoveel mogelijk afval uit de zeeën te halen.
Hoewel slechts 0,5% van het plastic dat door de mens wordt geproduceerd in de oceanen terechtkomt, betekent dit niet dat het probleem minder groot is. Dit kleine percentage komt overeen met meer dan een miljoen ton van dit materiaal. In 2021 bleek uit een onderzoek zelfs dat er wereldwijd 1000 rivieren zijn die verantwoordelijk zijn voor 80% van de plasticuitstoot.
Wie is Boyan Slat
De obsessie van deze uitvinder om de oceanen te beschermen begon toen hij nog maar 16 jaar oud was. Op een dag was hij aan het duiken en merkte hij dat er meer plastic zakken dan vissen in de zee waren. Dus begon hij zijn nieuwe project te ontwikkelen en toen hij de investering rond kreeg om het te realiseren, besloot hij zijn studie luchtvaarttechniek op te geven om zich volledig aan The Ocean Cleanup te wijden.
Op 18-jarige leeftijd, met slechts 300 euro op zijn spaarrekening, slaagde hij erin zijn bedrijf op te richten en begon hij onderzoek te doen naar de statistieken van plastic in het water. Pas in 2021 slaagde hij erin zijn uitvinding in praktijk te brengen, en vandaag de dag houdt hij zich bezig met het opruimen van de Grote Plastic Skeleton in de Stille Oceaan.
Hoe werkt The Ocean Cleanup?
De technologie van The Ocean Cleanup is eenvoudig: het is een gigantische barrière in de vorm van een U die plastic opvangt en door twee vloten wordt geleid om het te concentreren en uit het water te halen. Met een computermodel kan worden voorspeld waar de grootste hoeveelheden afval zich bevinden. Door de snelheid te verhogen, wordt al het afval tegengehouden, terwijl de boten hun koers aanhouden.
Zodra het systeem vol is, wordt het plastic aan boord van de achterkant van de schepen gehesen en verzegeld. Wanneer de containers vol zijn, brengen de schepen ze terug naar de kust om het recyclingproces te starten, waarbij duurzame en milieuvriendelijke nieuwe producten worden gemaakt. Het doel van het bedrijf is om tegen 2040 90% van het plastic uit de oceanen te verwijderen.