Hoewel het vaak een van de meest uitgestelde huishoudelijke taken is, is het verschonen van het beddengoed essentieel voor onze gezondheid en persoonlijke hygiëne. Wat zegt de wetenschap?
Het wassen van lakens is een taak die we vaak over het hoofd zien, maar die een essentieel onderdeel vormt van het onderhoud van het huis. Als we het over dit onderwerp hebben, zijn alle specialisten het erover eens dat slapen in een schoon bed essentieel is voor onze gezondheid en persoonlijke verzorging.
De frequentie waarmee we de lakens verschonen is niet alleen van invloed op basale hygiëne, maar heeft ook gevolgen voor onze huid en ons haar. Zowel esthetisch als voor onze gezondheid.
Daarom heeft een team van specialisten onderzocht wat de ideale frequentie is voor het verschonen van beddengoed en wat de beste methode is om het te wassen en een optimale slaapomgeving te garanderen, vrij van bacteriën en mijten.
Hoe vaak moet je je lakens wassen?
Een recent onderzoek onder leiding van Phillip Tierno, microbioloog aan de New York University, heeft aangetoond dat lakens minstens één keer per week moeten worden gewassen.
Deze frequentie is nog belangrijker in de zomer, wanneer de temperaturen stijgen en het lichaam meer transpireert dan normaal. Ook in de winter moet het beddengoed regelmatig worden gewassen, omdat het lichaam dode huidcellen afstoot die allergieën en verstopping kunnen verergeren.
Kussenslopen, dekbedovertrekken, dekbedden, dekens en dergelijke moeten ook om de 7 dagen worden gewassen.
Wat is de beste manier om lakens te wassen?
Veel mensen wassen hun lakens samen met andere kledingstukken, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Voor een efficiëntere wasbeurt wordt het volgende aanbevolen:
- Was op een temperatuur van minimaal 60 °C, omdat dit het meest effectief is voor het verwijderen van ziektekiemen, bacteriën en mijten.
- Vermijd overbelasting van de wasmachine, omdat dit een goede beweging van de lakens tijdens de wascyclus belemmert.
- Gebruik een mild, geurloos wasmiddel in vloeibare of poedervorm.
- Gebruik bij vlekken een bleekmiddel voor kleding.
- Droog ze indien mogelijk in de open lucht om vochtresten te voorkomen.
- Bewaar ze in een schone, droge kast waar geen stof kan binnendringen.
- Laat het bed ’s ochtends luchten voordat u het opmaakt.
Drie extra tips voor een slaapkamer zonder bacteriën en mijten
Naast het regelmatig wassen van de lakens zijn er nog andere maatregelen die we kunnen nemen om een optimale slaapomgeving zonder schadelijke stoffen te garanderen. Hier volgen enkele extra tips:
- Goede ventilatie: zorg ervoor dat u de slaapkamer dagelijks lucht om de lucht te verversen en vochtigheid te verminderen, wat de verspreiding van mijten en schimmels helpt voorkomen.
- Regelmatig reinigen van de matras: stofzuig de matras regelmatig om stof en mijten te verwijderen die zich op het oppervlak kunnen ophopen.
- Gebruik van beschermhoezen: bedek de matras en kussens met waterdichte en ademende beschermhoezen om de ophoping van allergenen te voorkomen en de onderdelen van het bed te beschermen.