Er is een nieuwe zwendel in opkomst, waarbij deze keer via een telefoontje wordt geprobeerd uw gegevens te stelen.
Sinds enkele maanden draait de online oplichting vooral rond twee trucs: valse leveringen via sms of identiteitsfraude door zich voor te doen als een familielid. Onlangs hebben online beveiligingsbedrijven echter een nieuw type oplichting ontdekt dat de laatste weken steeds vaker voorkomt. Deze aanvallen zouden worden georkestreerd door Chinese bendes en zijn gebaseerd op een eenvoudige maar ingenieuze methode om u in de val te lokken.
Het risico mag niet worden onderschat en betreft alle telefoons met Android (Samsung, Oppo, OnePlus, Xiaomi…). Miljoenen apparaten zijn het doelwit van deze hackers en online beveiligingsbedrijven hebben al talrijke slachtoffers geïdentificeerd. We leggen u uit hoe deze zwendel werkt en hoe u zich tegen deze frauduleuze oproepen kunt beschermen.
Deze zwendel is in feite gebaseerd op een bericht dat naar uw telefoon wordt gestuurd. Dit doet u misschien denken aan allerlei andere zwendels die de laatste tijd erg in zwang zijn: een zogenaamde officiële instelling, een zogenaamde bankmedewerker of een of andere technische ondersteuningsdienst neemt contact met u op. In het bericht wordt u geïnformeerd over een probleem met een van uw rekeningen of een online dienst en wordt aangegeven dat een adviseur binnenkort contact met u zal opnemen om het probleem op te lossen.
U begrijpt natuurlijk al dat dit bericht en dit telefoontje frauduleus zijn. Om te begrijpen hoe deze zwendel in zijn werk gaat, hebben enkele experts van de cyberbeveiligingsgroep SlashNext zelfs onderzocht hoe ver deze zwendel gaat. Zodra u het bericht op uw smartphone ontvangt, wordt er een oproep weergegeven. Het wordt uiteraard ten zeerste afgeraden om op te nemen. De experts, die toch op het spel zijn ingegaan en de frauduleuze oproep hebben beantwoord, kregen soms iemand aan de lijn, maar meestal een kunstmatige intelligentie die een menselijke stem imiteert en uw antwoorden analyseert om de eigen antwoorden aan te passen.
De zwendel berust vervolgens op een belangrijk punt, en dat is waar de problemen echt beginnen: uw gesprekspartner zal u vragen een specifieke app te installeren die bedoeld zou zijn om uw probleem op te lossen. In werkelijkheid bevat de app een krachtig virus dat uw smartphone kan infecteren om uw gegevens te stelen en vooral de NFC-lezer van het apparaat te infiltreren. Zodra uw bankkaart door deze app is gelezen, kunnen de hackers deze gemakkelijk namaken en zelf gebruiken.
Aan de basis van deze aanvallen staan Chinese bendes die begonnen zijn met klassieke oplichting met valse pakketbezorgingen. Deze bendes hebben hun nieuwe methoden eerst in Azië getest, maar blijven steeds geavanceerdere manieren bedenken om nieuwe slachtoffers in Amerika, Afrika en Europa te misbruiken. Preventie blijft de beste manier om u hiertegen te beschermen.