Waarom experts adviseren om je mobiele telefoon 5 minuten per dag uit te schakelen om cyberaanvallen te voorkomen

telefoon

Mobiele telefoons zijn het perfecte aas voor cybercriminelen. Deze apparaten kunnen heel gemakkelijk worden gehackt met behulp van spyware, omdat dit type malware zonder medeweten van de gebruiker op de telefoon wordt geïnstalleerd en persoonlijke informatie verzamelt om deze zonder toestemming naar een derde partij te verzenden.

Om deze kwaadaardige praktijk te voorkomen, raden experts echter aan om uw mobiele telefoon vijf minuten per dag uit te schakelen om mogelijke cyberaanvallen te voorkomen. Sommigen adviseren zelfs om de smartphone dagelijks opnieuw op te starten.

Het medium Startlab wijst erop dat sommige spionageprogramma’s “onopgemerkt toegang kunnen krijgen tot het apparaat”, maar dat regelmatig opnieuw opstarten de werking van spyware kan onderbreken omdat het helpt “de prestaties van het apparaat op een hoog niveau te houden”, aangezien het “onnodige achtergrondprocessen en tijdelijke bestanden verwijdert, die het systeem onnodig kunnen vertragen”.

Het uitschakelen van de mobiele telefoon verbreekt de keten van een kwaadaardig proces

Volgens de Australische premier Anthony Albanese in de krant The Guardian moeten gebruikers hun mobiele telefoons één keer per dag uit- en weer inschakelen om cyberrisico’s te verminderen.

Deze praktijk is nuttig om hacking te voorkomen en hoewel het dagelijks opnieuw opstarten van het apparaat een basismaatregel lijkt, zegt Dr. Priyadarsi Nanda, hoogleraar aan de Technische Universiteit van Sydney en specialist in de ontwikkeling van cyberbeveiliging, ook dat dit proces het risico kan minimaliseren omdat “het alle applicaties en processen die op de achtergrond worden uitgevoerd en die gebruikers zouden kunnen monitoren of op kwaadaardige wijze gegevens verzamelen, geforceerd worden afgesloten”.

Aan de andere kant merkte de professor op dat “als er een proces wordt uitgevoerd door de tegenstander, het uitschakelen van de mobiele telefoon de keten van het kwaadaardige proces doorbreekt”. The Guardian voegt hier echter aan toe dat “het onwaarschijnlijk is dat deze strategie hackers zal tegenhouden, omdat zij zich op een specifiek individu richten”.

Is dit proces 100% veilig?

Dr. Arash Shaghagh, hoogleraar cyberbeveiliging aan de Universiteit van New South Wales, antwoordt met een vals gevoel van veiligheid: “Als een wachtwoord wordt gestolen en de mobiele telefoon is uitgeschakeld, is deze niet beveiligd en loopt het account gevaar. Sommige onderdelen kunnen actief blijven, zelfs als ze zijn uitgeschakeld”.

Hij voegt eraan toe dat “het herstarten van een mobiele telefoon een uitdaging kan zijn voor aanvallers, omdat ze mogelijk alternatieve manieren moeten vinden om het apparaat eenmaal te exploiteren”. Rekening houdend met het feit dat deze actie “helpt wanneer een telefoon niet is geïnfecteerd met hardnekkige malware”.