Ze bevinden zich naast de twee horizontale gaten voor de stekker, aan de boven- en onderkant van de aansluiting.
Er zijn kleine details om ons heen die we dagelijks zien, maar vaak niet opmerken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de stopcontacten die we thuis gebruiken. Als je goed kijkt, zie je dat ze aan de boven- en onderkant metalen plaatjes hebben, die misschien onbelangrijk lijken, maar een cruciale functie hebben.
In de meeste huishoudens hebben de stopcontacten in de muur deze gleufjes, die vaak onopgemerkt blijven, maar een essentiële rol spelen bij de elektrische veiligheid. Het is geen decoratief element of een simpel industrieel ontwerp: ze zijn er om een zeer belangrijke technische reden.
Ze beschermen ons en ook wat we “aansluiten”
Kijk maar eens naar de stopcontacten in uw huis. In moderne installaties en volgens de geldende normen is het verplicht dat wandcontactdozen, naast de twee gebruikelijke gaten, ook metalen onderdelen in de boven- en onderkant van de contactdoos hebben. Deze sleuven maken deel uit van het aardingssysteem, een onmisbaar onderdeel voor een veilige elektrische installatie.
Deze sleuven dienen als een essentiële maatregel om zowel personen als aangesloten apparaten te beschermen. De aarding leidt ongewenste elektrische stromen, zoals die veroorzaakt door een storing of kortsluiting, naar de grond, waardoor gevaarlijke schokken worden voorkomen.
Bij een van de meest gebruikte normen in Europa, de stekkers van type F, ook bekend als Schuko, maken deze metalen sleuven contact met de zijpinnen van de bijbehorende stekker. Dit zijn de aardingscontacten die worden aangesloten op het aardingssysteem van de elektrische installatie van het gebouw, waardoor het aardingscircuit wordt gesloten nog voordat de stroomfasen worden geactiveerd. Als er dus een elektrische kortsluiting optreedt, is het systeem al voorbereid om deze veilig af te voeren.
Dit systeem is een gestandaardiseerde variant op het model stekker dat u misschien in het verleden hebt gezien, waarbij de aarding plaatsvond via een derde pin of een centrale pin die uit de stekker stak.
De aardverbinding beschermt niet alleen tegen elektrische schokken, maar biedt ook extra voordelen. Het verbetert de compatibiliteit met apparaten die veel stroom verbruiken of metalen structuren, zoals huishoudelijke apparaten, die meer bescherming nodig hebben, en helpt bovendien elektromagnetische interferentie te verminderen, waardoor het elektrische systeem in huis wordt gestabiliseerd.
Als u thuis een beschadigde stekker of een stekker zonder aarding heeft, is het van essentieel belang dat u deze zo snel mogelijk vervangt. Deze kleine handeling kan een groot verschil maken en problemen met de elektrische installatie voorkomen, vooral in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers, waar de risico’s groter zijn.
Hoe weet u of uw woning een aarding heeft?
U hoeft alleen maar de hoofdschakelkast te vinden (meestal in de hal, de keuken of een gang), de hoofdschakelaar uit te schakelen, het deksel te openen en te zoeken naar een groene of groen-gele kabel. Als deze is aangesloten op een van de klemmen, betekent dit dat de installatie is geaard. Bij twijfel kunt u echter het beste een gekwalificeerde vakman raadplegen.
Alle apparaten die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten (zoals oven, wasmachine, keramische kookplaat of airconditioning) moeten op dit beveiligingssysteem zijn aangesloten. Ook moeten stopcontacten, schakelaars en metalen lampen correct geaard zijn.
Waarvoor dienen aardingspunten?
Bij een spanningsstoot fungeert de aardingsaansluiting als een vluchtweg voor overtollige energie, die via de bedrading naar de grond wordt geleid en daar wordt geneutraliseerd. Dit voorkomt gevaarlijke ontladingen en beschermt huishoudelijke apparaten tegen mogelijke schade.
Hun rol is van fundamenteel belang, hoewel ze vaak over het hoofd worden gezien. Aangezien de aardleiding minder weerstand biedt dan het menselijk lichaam, kiest de elektrische stroom voor deze weg, waardoor een grotere veiligheid van de elektrische installatie wordt gegarandeerd.