Waarvoor dient het gaatje in veel stopcontacten?

Er zijn voorwerpen die we dagelijks gebruiken en die op het eerste gezicht geen geheimen lijken te hebben. Toch hebben ze soms verborgen functies die ons niet opvallen. Een goed voorbeeld hiervan is het gaatje in het midden van veel stopcontacten. Waar dient dit precies voor? Dat gaan we hier uitleggen.

Onlangs hadden we het over iets soortgelijks toen we de functie van de kleine plaatjes op stopcontacten in de muur ontdekten. Het zijn details die vaak onopgemerkt blijven, zoals het gaatje in het meetlint, de groeven in keukenspuiten, de holtes in deurscharnieren, het gaatje in de nagelknipper, of zelfs die in pannen en spaghettilepels. Zelfs nietplakkers verbergen weinig bekende curiositeiten. Vandaag is het de beurt aan een ander klein alledaags mysterie: het gaatje in de stekker. We gaan ontdekken waarvoor het dient en wat het werkelijke nut ervan is.

Wat is een Schuko-stekker?

De Schuko-stekker is een Europese norm (CEE 7/4) die bestaat uit een mannelijke stekker en een vrouwelijke basis. Het onderscheidende kenmerk is de ingebouwde aardingscontact, die een veilige afvoerweg biedt voor elektrische stroom in geval van storingen, waardoor gebruikers worden beschermd tegen mogelijke elektrische schokken. Dit systeem is ontworpen voor gebruik in eenfasige installaties van 230 V en 50 Hz en is bestand tegen stromen tot 16 ampère

Een mysterieus en nuttig gaatje

Op de twee afbeeldingen boven deze alinea is een gat in het midden van de stekker te zien, in dit geval van het type Schuko (type F), een veelgebruikt model in Europa, waaronder Spanje.

Het gat in het midden van de stekker dient voor de aarding (ook wel aardingsaansluiting genoemd). Het is ontworpen om contact te maken met de aardingsplaat van de vrouwelijke stekker (het deel dat in de muur is ingebouwd). Hoewel dit niet in heel Europa wijdverbreid is, wordt het wel vaak gebruikt in andere regio’s.

In landen als Frankrijk bijvoorbeeld is dit gat het aansluitpunt voor de uitstekende aardingspin van de wandstekker, die kenmerkend is voor het type E-systeem, dat ook compatibel is met type F.

Niet alle Schuko-stekkers maken echter gebruik van een interne aardingsplaat. In plaats daarvan maken veel modellen gebruik van een andere oplossing die we al hebben genoemd: de plaatjes of metalen pinnen aan de zijkant, zoals die uitsteken aan de randen van de stekker op de afbeelding.

Waarom is aarding belangrijk?

De aardingsaansluiting is essentieel voor de elektrische veiligheid, omdat deze ons beschermt tegen elektrische schokken in geval van een isolatiefout door de lekstroom af te voeren naar het aardingssysteem van het gebouw.

In Spanje is de installatie van een aardingsaansluiting wettelijk verplicht volgens de Reglamento Electrotécnico de Baja Tensión (REBT), die bepaalt dat deze in alle woningen aanwezig moet zijn. De belangrijkste functie is het afvoeren van overtollige elektriciteit naar de grond in geval van overbelasting, waardoor elektrische schokken worden voorkomen en aangesloten apparaten tegen schade worden beschermd.