Wandelaars hebben midden in de bergen een kist met juwelen, gouden munten en antieke voorwerpen gevonden

juwelen

Volgens schattingen dateert de kist uit 1921; de waarde van het goud bedraagt ongeveer 8 miljoen Tsjechische kronen, wat overeenkomt met 320.000 euro ; de vinders van de kist hebben nu recht op een geldelijke beloning

Twee toeristen die door het Krkonoše-gebergte in het noordoosten van Tsjechië reisden, hebben bij toeval een verborgen schat gevonden, bestaande uit 598 gouden munten, juwelen en andere waardevolle voorwerpen.

De vondst, die in februari werd gedaan en onlangs door het Oost-Tsjechisch Museum bekend werd gemaakt, heeft veel belangstelling gewekt bij deskundigen en lokale bewoners vanwege de mysterieuze herkomst en de grote historische en economische waarde.

Volgens CNN weken de reizigers, die anoniem willen blijven, van hun gebruikelijke route af en zagen ze in een bosrijke omgeving een aluminium kist uit een rots steken.

Toen ze deze openden, vonden ze een set voorwerpen, waaronder 10 gouden armbanden, 17 sigarettenkokers, een kam, een ketting met een sleutel en de genoemde munten, met een totaalgewicht van 3,7 kg. De geschatte waarde van het goud, uitsluitend op basis van het metaalgehalte, bedraagt ongeveer 8 miljoen Tsjechische kronen, wat overeenkomt met ongeveer 320.000 euro.

Na de vondst hebben de reizigers de inhoud overgedragen aan het Museum van Oost-Bohemen in Hradec Králové. “De vinders kwamen zonder afspraak naar het museum en wendden zich meteen tot de numismaticus”, aldus Miroslav Novák, hoofd van de afdeling archeologie van het museum. Pas daarna werd op de vindplaats archeologisch onderzoek gestart.

Hypothesen over de herkomst van de schat

Hoewel de herkomst van de schat nog niet met zekerheid is vastgesteld, hebben experts uitgesloten dat deze meer dan een eeuw oud is, aangezien de oudste munt uit 1921 dateert.

Dit heeft onderzoekers ertoe aangezet de vondst in verband te brengen met twee turbulente periodes in de geschiedenis van de regio: de uittocht van Tsjechen en Joden voor de Tweede Wereldoorlog en het vertrek van de Duitsers in 1945, zoals Novak in een interview met deze krant suggereerde.

Professor Mary Heyman, specialist in de geschiedenis van Tsjecho-Slowakije aan de Universiteit van Cardiff, merkte echter op dat als de schat in 1945 was begraven, het logischer zou zijn om recentere munten te vinden.

Volgens haar kan het feit dat de nieuwste munt uit 1921 dateert, een jaar dat gekenmerkt werd door een economische crisis in Tsjecho-Slowakije en het einde van de Sovjet-Poolse oorlog, erop wijzen dat de schat in deze onrustige periode is verstopt.

Een van de bijzonderheden die de experts verbaasde, is het volledige ontbreken van lokale munten. Volgens Novak is ongeveer de helft van de munten afkomstig uit de Balkan en de andere helft uit Frankrijk. Er zijn geen munten uit Midden-Europese landen, zoals Duitsland of Tsjecho-Slowakije, wat ongebruikelijk is voor deze regio.

Vojtech Bradl, numismaticus van het museum, legde uit dat sommige munten controlemunten van het voormalige Joegoslavië hebben, wat doet vermoeden dat ze na de Eerste Wereldoorlog via het Balkanschiereiland zijn gekomen.

Lokale geruchten en historische versies

De vondst heeft tot veel speculatie geleid in de lokale gemeenschap. Novák zei dat ze veel telefoontjes hebben gekregen met suggesties die licht kunnen werpen op de herkomst van de schat.

Een van de theorieën wijst naar de adellijke familie Sverts-Sporck, de voormalige eigenaren van het barokke complex in Kux, terwijl een andere theorie de vondst in verband brengt met mogelijke oorlogsbuit van Tsjechoslowaakse legionairs.

Het onderzoek naar de inhoud wordt voortgezet. Twee van de sigarenkokers blijven verzegeld en de exacte samenstelling van de metalen van een aantal voorwerpen is nog onbekend. Na afloop van het onderzoek zal de schat worden bewaard en opgenomen in de numismatische collectie van het museum. In het najaar staat een tijdelijke tentoonstelling op het programma.

Volgens de Tsjechische wetgeving zijn archeologische vondsten vanaf het moment van ontdekking eigendom van de regionale overheid. Novak bevestigde echter dat de vinders recht hebben op een geldelijke vergoeding, waarvan de hoogte afhankelijk is van de materiële of historische waarde van de voorwerpen.