Aluminiumfolie is onmisbaar in de Spaanse keuken. Hoewel het meestal wordt gebruikt om broodjes in te verpakken, dranken warm te houden en veel andere voedingsmiddelen te beschermen, wordt het ook gebruikt bij bepaalde bereidingen, zoals het bakken van aardappelen.
Zoals we allemaal weten, heeft het een glanzende en een matte kant, die beide verschillende eigenschappen hebben. De matte kant absorbeert de buitentemperatuur. De glanzende kant doet precies het tegenovergestelde, namelijk de buitentemperatuur afstoten.
Maar welke kant is nu het meest geschikt voor elk geval? Volgens de fabrikanten van dit product hebben beide kanten dezelfde functie. Dat gezegd hebbende, hebben bepaalde contentmakers op sociale media onthuld dat er een betere manier is om het te gebruiken.
1. Bakken
Als we bijvoorbeeld gaan bakken en we willen dat het voedsel er op zijn best uitziet, moeten we het product met de glanzende kant naar binnen bedekken. Als we het omgekeerd doen, dat wil zeggen met de glanzende kant naar buiten, zal het materiaal de warmte van de oven weerkaatsen. En een aardappel zal dan bijvoorbeeld veel langer nodig hebben om gaar te worden.
2. Voedsel bewaren
Als we het gebruiken om voedsel te bewaren, moet de glanzende kant ook naar binnen. Dit heeft voor enige controverse gezorgd op sociale media.
3. Invriezen
Als we iets gaan invriezen, geldt hetzelfde principe. Door voedsel op deze manier in te pakken, behoudt het zijn smaak en kwaliteit doordat het wordt beschermd tegen directe hitte.
4. Voedsel inpakken
Bij het verpakken van voedsel met aluminiumfolie maakt het niet uit welke kant we gebruiken. De tendens is echter om de glanzende kant naar buiten te gebruiken, wat waarschijnlijk meer een esthetische dan een functionele keuze is.