Alle Franse schoolkinderen hebben deze munt van 2 euro, die vandaag de dag voor een fortuin wordt verkocht (verzamelaars staan erom te springen).

Wie had gedacht dat een simpele munt zoveel belangstelling zou wekken bij Franse schoolkinderen en numismaten zo enthousiast zou maken? Sinds de recente distributie door het ministerie van Onderwijs van een speciaal voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024 geslagen munt van 2 euro, is dit voorwerp veel meer geworden dan alleen een betaalmiddel voor een croissant. Dit educatieve initiatief heeft niet alleen enthousiasme gewekt bij leerlingen van groep 3 tot en met 8, maar ook een ware speculatiekoorts op de numismatische markt veroorzaakt. Laten we eens kijken wat deze munt zo bijzonder maakt.

Het ontstaan van een munt als geen ander

In het kader van de voorbereidingen voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024 heeft de Monnaie de Paris besloten een herdenkingsmunt van 2 euro te slaan. Het idee achter dit project was om een tastbare herinnering aan dit belangrijke evenement te bieden en tegelijkertijd de jongere generaties bewust te maken van de geschiedenis en de waarden van de Olympische Spelen. De vier miljoen leerlingen van de basisschool kregen deze munt dan ook cadeau, onder auspiciën van het Franse ministerie van Onderwijs.

Natuurlijk zorgt elke nieuwigheid altijd voor enige opwinding. Maar waarom al die opwinding over een simpele munt van twee euro? Het antwoord is snel gevonden: afgezien van de nominale waarde zien sommigen in deze munt een potentieel om voor een fortuin te worden doorverkocht. Meer was er niet nodig om advertenties te plaatsen op diverse online verkoopsites, waar de ene euro zich als bij toverslag leek te vermenigvuldigen.

Een hoge waarde vanaf de lancering

Zodra deze munten werden verspreid, werden ze al voor aanzienlijke bedragen op internet verhandeld. Optimistische verkopers vragen zelfs tot 1000 euro voor een enkel exemplaar! Anderen, die misschien wat redelijker zijn, proberen er 250 euro voor te krijgen. Deze speculatieve hausse is des te verbazingwekkender omdat elke munt in wezen nog steeds de symbolische waarde van 2 euro heeft. Hoe valt deze enorme overschatting van de werkelijke waarde dan te verklaren?

Er is zeker een zekere opwinding rond deze exclusieve gebeurtenissen, waardoor sommigen in deze munt veel meer zien dan een symbool: een investering of een veelbelovende gok. We mogen echter niet vergeten dat elke schijnbare buitenkans sterk moet worden gerelativeerd door de intrinsieke economische realiteit.

Massaproductie beperkt de zeldzaamheid

Door vanaf juni 2024 24 miljoen extra exemplaren in omloop te brengen, bevestigt de Monnaie de Paris het democratische karakter van de toegang tot dit materiële eerbetoon. Deze massaproductie beperkt natuurlijk in theorie de opdrijfprijs van de hoge waarde bij gewone verzamelaars en opportunistische verkopers. In tegenstelling tot sommige limited editions zijn deze exemplaren verkrijgbaar via alle klassieke bank- en handelskanalen, waardoor ze potentieel beter beschikbaar zijn voor alle nieuwsgierigen en geïnteresseerde liefhebbers.

De subtiliteit zit hem echter in het feit dat er parallel aan dit project een andere realiteit ontstaat. Een in beperkte oplage gedrukte versie, met een superieure afwerking en soms voorzien van opvallende kwaliteitsdetails, is namelijk in de eerste plaats bedoeld voor meer ervaren of goed geïnformeerde verzamelaars. In dat kader worden aanzienlijk hogere marktwaarderingen vanzelfsprekend geaccepteerd, net als bij andere stukken die ongelooflijke waarden bereiken.