De gootsteen verzamelt tot 100.000 keer meer micro-organismen dan de badkamer
De gootsteen is een van de meest gebruikte plekken in huis. Daarom is het belangrijk om deze schoon en vrij van vuil te houden. In tegenstelling tot wat men zou denken, is deze plek in de keuken een van de smerigste plekken in huis en een ware broedplaats voor ziektekiemen en bacteriën.
Volgens een studie van de Universiteit van Barcelona in samenwerking met de Stichting voor Gezondheids- en Sociale Zekerheidsstudies verzamelt de gootsteen tot 100.000 keer meer micro-organismen dan de badkamer. Het voortdurende gebruik van de gootsteen, in combinatie met natuurlijke slijtage en de ophoping van etensresten, belemmert uiteindelijk de circulatie van het water.
De gootsteen verzamelt tot 100.000 keer meer micro-organismen dan de badkamer
Dit alles heeft tot gevolg dat de gootsteen regelmatig verstopt raakt en het water niet meer goed wegloopt. Maar zoals een bekend gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen, en het schoonhouden van de afvoer is eenvoudiger en minder lastig dan het op het eerste gezicht lijkt.
Volgens de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) moet u om een verstopping in een afvoer te verhelpen, “eerst mechanische middelen gebruiken, zoals een ontstopper. U kunt ookde afvoer ontmantelen en de sifon of de sifonpot schoonmaken en met een loodgietersveer in de verstopte leiding porren. Gebruik vervolgens een chemisch ontstopmiddel en als dit niet werkt, bel dan een loodgieter“.
De verrassende reden waarom zout het beste middel is om de gootsteen te ontstoppen
Zout is, zoals de Asociación de Salinas Marinas (vereniging van zeezoutproducenten) het omschrijft, de ”meest milieuvriendelijke” optie om leidingen te ontstoppen. Om de voorgestelde methode toe te passen, “volstaat het om een liter water in een pan te verwarmen en er een kopje zout aan toe te voegen terwijl je roert om het op te lossen. Zodra dit gelukt is, giet je het mengsel door de verstopte afvoer. Dit zal helpen om de vastzittende resten op te lossen.
“Als we na het toepassen van deze truc merken dat het afvoerkanaal nog steeds moeite heeft om het water door te laten en de verstopping blijft bestaan, gaan we over op de tweede optie, die wat rock & roll is”, vertellen ze. Het proces is volgens hen “min of meer hetzelfde”.
Verwarm een liter water. Meng ondertussen in een kom een kopje zout, een glas bicarbonaat en een glas witte azijn en roer de ingrediënten goed door elkaar. Giet vervolgens de inhoud van de kom in de verstopte afvoer en laat het mengsel 15 minuten inwerken. Giet ten slotte heet water in de afvoer om het natuurlijke oplosmiddel te verwijderen en eventuele verstoppingen te helpen verwijderen.
Met al deze informatie is het interessant om in gedachten te houden dat, zoals specialisten uitleggen, zout werkt als een mild schuurmiddel dat helpt om resten die aan de wanden van de leidingen zijn vastgekoekt te verwijderen.